Nattpoliser sätts in mot däckstölderna

Vågen av däckstölder i områdena utmed röda linjen fortsätter. Polisen planerar nu att sätta in extra personal nattetid för att stoppa tjuvarna.

Folk som bor i utsatta områden uppmanas att vara extra vaksamma.

Nyligen skrev Lokaltidningen Mitt i om vågen av däckstölder utmed röda linjen. Inbrotten i garage tog fart i somras och har fortsatt hela hösten. Mellan juni och november fick närpolisen i Skärholmen in nära hundra anmälningar.

Antalet personer som verkligen drabbats är förmodligen ännu större – eftersom flera stölder ibland hamnar på en och samma anmälan.

– Med tanke på den enorma omfattningen bara i vårt område står det helt klart att det här handlar om organiserade stölder, säger Anders Carlsäter, biträdande närpolischef i Skärholmen.

Brist på spaningsuppslag har gjort att polisen hittills stått handfallen i kampen mot tjuvarna. Men nu planerar Skärholmspolisen en större insats. Extra poliser ska sättas in nattetid och fokusera just på inbrott i garage.

– Tanken är att sätta en handfull poliser på att spana på de som vi tror sysslar med det här, säger Anders Carlsäter.

Har ni någon misstänkt?

– Vi har inga namn men vi har våra teorier om hur de arbetar; att de här däcken hamnar på Blocket eller kanske någon däckfirma, säger Anders Carlsäter.

Enligt polisen är det ofta lite dyrare däck i bra skick som stjäls. Radhusområden där garagen ligger i längor har varit särskilt hårt drabbade.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit om både Norrholmsgränd i Vårberg och Mästarbacken i Mälarhöjden, som är två exempel på detta. Där plundrade tjuvar flera garage under samma besök i november månad.

Via grannsamverkan manar polisen nu personer i utsatta områden att vara extra vaksamma sent på kvällen.

”Om möjligheten finns kan man till exempel senarelägga sista promenaden med hunden, ta ut skräppåsen så sent som möjligt eller kanske ta en nypa frisk luft innan läggdags”, skriver polisen i ett brev till grannsamverkarna.