ANNONS

Nattsvart gatubelysning – nu byts lamporna ut

Flera lampor har slocknat i Runby.
Flera lampor har slocknat i Runby.
Per-Olof Brogren, anmälde trasiga lampor i Runby för drygt två veckor sen.
Per-Olof Brogren, anmälde trasiga lampor i Runby för drygt två veckor sen.
I gångtunneln lyser en av åtta lampor.
I gångtunneln lyser en av åtta lampor.
För två veckor sen gjorde Runbybon Per Olov Brogren en felanmälan om lampor som slocknat för flera månader sen på gångvägen. Men än så länge är det fortfarande mörkt.
ANNONS

Den som ska promenera från Hemköp till Prästgårdsmarken får träna upp sitt mörkerseende. Flera lampor längs med gångvägen har nämligen slocknat.

– De har varit trasiga i flera månader. Jag gjorde en felanmälan för två veckor sen men inget har hänt, säger P-O Brogren, boende i området.

P-O Brogren, anmälde de trasiga lamporna i Runby men undrar varför inget hänt.

I en gångtunnel vi passerar har sju av åtta lampor gett upp. Utanför står tre lampor släckta i mörkret.

– Asfalten suger upp det lilla ljus som finns i omgivning, det blir helt svart. Man ser inte om någon lurar i buskaget eller om det ligger en gren på vägen som man kan snubbla på.

Ett problem med gatubelysning i Väsby är att mycket armatur är gammal. Därför händer det att när en lampa byts ut så slocknar den nya samma dag.

– Ofta är vår entreprenör och åtgärdar problemet på natten och ser att den nya lampan lyser. Men sen slocknar den några timmar senare så personen som har gjort felanmälan ser inte att vi har varit där, säger Carina Nordin, gatuingenjör i Upplands Väsby kommun.

ANNONS

För dyrt att byta allt på en gång

Hon berättar att kommunen har två veckor på sig att åtgärda problem med enstaka lampor. Tycker en medborgare att det tar lång tid är det bra att höra av sig så att kommunen får återkoppling och kan reda ut om det är någon lampa som slocknat igen.

Är det mycket armatur som är gammal och behöver bytas ut i kommunen?

– Ja. Vi har en peng varje år för att byta ut armaturen gradvis och de kommande åren ökas anslaget. I en drömvärld hade vi velat byta allt på en gång men det kostar mycket att köpa in.

Det görs flera riktade insatser där behovet bedöms som stort, bland annat pågår ett byte i centrala Väsby. Men efter att kommunen fick många felanmälningar om belysningen runt Väsbyvägen görs även en insats där.

Ett haveri när det gäller kommunens trygghetsarbete

PO Brogren, boende i Runby

Så hur går det för lamporna i Runby? Insatserna är på gång, berättar Carina Nordin. På en av gångvägarna hade en kabel kopplats ut i samband med ett bygge. Det visade sig vid en kontroll att några lampor ändå var trasiga så i början av veckan gjordes ett byte och i gångtunnel planeras ett byta till nyare armatur.

Men PO Brogren är kritisk till att det tar tid att byta armaturen. Sen vi träffade honom i Runby har han märkt att samma problem finns i flera områden i kommunen. I glesare områden är gångvägar mörka i väntan på bättre belysning.

– Jag tycker att det är ett haveri när det gäller kommunens trygghetsarbete.

Fakta

Tips till dig som går hem i mörkret

Var tydlig. Felanmälningar om belysning på en bilväg har ofta en exakt gatuadress men var exakt som en lampa gått sönder på en gångväg kan vara svårare att beskriva i ett meddelande. Ofta har gångvägar ett namn i folkmun men bara för att alla grannar vet var svarta backen ligger är det inte säkert att personalen på gatukontoret känner till den.

Ange kontaktuppgifter. Många som skickar in felanmälningar är anonyma. men om du anger ett nummer eller mailadress kan gatukontoret höra av sig om de inte förstår vilken lampa det handlar om.

Fortfarande mörkt? Om inget verkar hända efter felanmälan kan du höra av dig kommunen igen. Det är möjligt att gammal armatur slukar glödlampor och kan behöva bytas ut på nytt.

Källa: Carin Nordin, Gatuingejör Upplands Väsby kommun
ANNONS