ANNONS

Brist på nattvandrare i Skärholmens stadsdelsområde

kommunpoliser i Skärholmen Anna Lindgren och Christoffer Peyre foto Anna Rönngren .jpg
Kommunpoliserna Anna Lindgren och Christoffer Peyre vill uppmana fler vuxna i Skärholmens stadsdelsområde att gå ut och nattvandra.
Det behövs fler vuxna som är ute och nattvandrar i Skärholmen, Vårberg, Bredäng och Sätra. Det anser polisen.
– Man måste förstå sitt eget ansvar som förälder och vuxen, säger kommunpolis Anna Lindgren.
ANNONS

Det är svårt att få till en fungerande nattvandring i Skärholmens stadsdelsområde. Det menar kommunpoliserna Anna Lindgren och Christoffer Peyre.

De beskriver hur ett initiativ till nattvandring togs i höstas, men att det snabbt dog ut.

– Vi har svårt att få till nattvandring i området som håller i sig över tid, säger Anna Lindgren.

”Om folk är ute och rör sig så ökar tryggheten”

Skärholmens stadsdel har de senaste åren upplevt mycket våld och narkotikahandel. Som Mitt i Söderort tidigare berättat tvångsomhändertas allt flera ungdomar i stadsdelen av socialtjänsten för att de lever i kretsar där det förekommer både allvarligt våld och droghandel och kommunpoliserna menar att de vuxna i området måste dra sitt strå till stacken för att öka tryggheten.

– Vi kan inte ensamma lösa människors behov av trygghet. Föräldrar och andra vuxna som bor i området måste förstå sitt eget ansvar. Om man befolkar platser och är ute och rör sig så ökar tryggheten, säger Anna Lindgren.

Lördagens brand har skakat om Sätra centrum. Lena Ölander möter ledsna ungdomar varje dag.Lena Ölander ansvarig för Nattvandring 127. Foto: Anna Z Ek

Behövs fler män som nattvandrar

Enligt Lena Ölander, från Trygga Sätra som sedan länge är ansvarig för Nattvandring 127, har nattvandrarna blivit färre och nattvandrar inte lika ofta som tidigare.

– Vi ska ju gå i både Skärholmen, Sätra, Vårberg och Bredäng men det är inte alltid vi hinner med alla områden. Självklart behövs det fler vuxna, gärna pappor. Vi som går nu är övervägande kvinnor, säger hon.

Vilken skillnad skulle det göra om fler män nattvandrade?

ANNONS

– En enorm skillnad, ju fler vuxna förebilder som får en relation till ungdomarna desto större trygghet skapar det. Särskilt för dem som tycker att det är jobbigt att gå hem från t-banan. Och det här gäller inte bara föräldrar, att det är folk i rörelse är bra för alla. Du behöver inte ha barn för att nattvandra, nattvandring är för att alla ska känna sig trygga, säger Lena Ölander.

Förr tog man hand om varandras barn. Nu tar man hand om sitt eget. Vi måste alla tillsammans ta ansvar för det här samhället.

Anna Lindgren, kommunpolis i Skärholmen

Många är rädda att vara ute kvällstid

I grannstadsdelen Mälarhöjden är det inga problem att hitta nattvandrare. Christoffer Peyre tror att svårigheten att hitta nattvandrare i Skärholmen delvis kan bero på att människor själva är rädda för att råka ut för brott om de är ute nattetid.

Den bilden bekräftas av Lena Ölander.

– När man tar upp nattvandring med folk så säger de att de inte vill vara ute på kvällen för att de är rädda och tycker att det är obehagligt. Efter de här morden som har varit är det jättesvårt att få in folk, säger hon.

Polisen tror att andra bidragande orsaker är att flera har tillfälliga kontrakt och inte riktigt känner sig hemma i sitt område eller inte vill visa sig för mycket för grannar av rädsla att förlora sina andrahandskontrakt. Och att det har skett en förändring i samhället i stort.

– Förr tog man hand om varandras barn. Nu tar man hand om sitt eget. Vi måste alla tillsammans ta ansvar för det här samhället, säger Anna Lindgren.

Fakta

Vill du nattvandra i din stadsdel?

Vill du själva nattvandra?

Kontakta stadsdelens medborgarvärdar på 08-508 28 600 eller

Nadia Tafur: nadia.tafur.jonsson@stockholm.se

Namir Shamany: namir.shamany@stockholm.se 

Vill du komma i kontakt med Nattvandring 127 ring Lena Ölander på 070-2081415. 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Skärholmen Vårberg Bredäng direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.