Nattvandrare gör Sköndal och Farsta tryggare för unga

Carl, Calle, Sophia, Lisa, Sara och Fredrik som driver Sköndal Ungdoms Support och nu startat nattvandring (Nattvandringen Sköndal Ungdoms Support)
Carl, Calle, Sophia, Lisa, Sara och Fredrik i Ungdoms Support har startat nattvandring och hoppas nu på stor anslutning.
Nu reagerar föräldrar på de senaste månadernas många rån.
Både i Sköndal och Farsta har nattvandrargrupper startat.
– Det är jätteviktigt att föräldrar engagerar sig, säger Sköndalsbon Sophia Sjöholm.

Vågen av rån mot barn och ungdomar har skapat oro bland föräldrar i söderort under vintern och våren. I Farsta stadsdel har några av dem gått från ord till handling. Både i Sköndal och Farsta har nattvandrargrupper bildats. I förra veckan veckan började de vandra.

– Det känns jättebra. Vi var ute tre kvällar under den första veckan – onsdag, torsdag och fredag. På fredagskvällen var vi 16 stycken och många säger att de vill fortsätta. Det behövs. Min erfarenhet är att regelbunden nattvandring gör området lugnare, säger Sophia Sjöholm, Sköndalsbo och drivande kraft i den ideella föreningen Ungdoms Support.

Ungdoms Support startade nattvandring redan 2015, men lade ner verksamheten efter ett par år eftersom föräldrarnas intresse var för lågt. Nu hoppas Sophia Sjöholm på bättre uthållighet.

– Under våren har det gått över styr här i Sköndal, med flera rån och misshandelsfall. Vi har fått höra mycket från rädda föräldrar och det har surrats mycket  i sociala medier. Men att bara prata om det på Facebook hjälper inte. Det är därför vi tagit upp nattvandringen – för att få föräldrar och andra vuxna att engagera sig, säger Sophia Sjöholm.

Nattvandring Sköndals Ungdoms Support utgår från Sköndalsgården. Tanken är att vandringen ska ske framför allt på onsdags- och torsdagskvällar, då föreningen har verksamhet för unga vid gården, men även fredagskvällar kan bli aktuella.

– Tanken är också att någon av föräldrarna så småningom ska ta över ansvaret för kontakt och samordning, men tills vidare gör vi det, säger Sophia Sjöholm.

Det är inte bara i Sköndal som nattvandring startat. I april bjöd fältassistenterna i Farsta in föräldrar och andra vuxna till ett möte, där de informerade om behovet av nattvandring. Det gav resultat. Fredagen den 10 maj premiärvandrade en grupp på sex föräldrar, med Tuben i Farsta centrum som utgångspunkt.

– Det är jättebra! De bidrar med trygghet både för ungdomar och andra som bor i områdena. Och de visar unga att vuxna bryr sig. Dessutom får föräldrar som nattvandrar ihop gott om tid att samtala och utbyta erfarenheter, säger fältassistenten Frida Asperö.

Nattvandrargruppen drivs av föräldrarna, men får stöd och information av fältassistenterna, som också kan komma ut om det skulle behövas.

Se filmen där unga och polisen Hampus Johannesson berättar om rånen: 

Fakta

Så når du nattvandrargrupperna

Vill du vara med och nattvandra? Kolla in nattvandrargruppernas Facebooksidor för information: Nattvandring Sköndal Ungdoms Support och Nattvandrarna Farsta.

Båda grupperna är anslutna till den ideella organisationen nattvandring.nu, och försäkrade genom den, så länge de bär den oranga nattvandrarjackan.

Carl, Calle, Sophia, Lisa, Sara och Fredrik som driver Sköndal Ungdoms Support och nu startat nattvandring (Nattvandringen Sköndal Ungdoms Support)

Nattvandrargrupperna är anslutna till nattvandring.nu och bär den oranga jackan. Foto: Nathalie Gilljam

Fakta

Rånen ökade i Farsta stadsdel under våren

Så här många rån polisanmäldes i Farsta polisområde under våren:

Mars: 9

April: 23

Kvinnor: 7

Män: 25

Under 15 år: 4

Under 20 år: 7

Äldre än 20 år: 21

Så här många rån polisanmäldes i Globens polisområde under våren:

Mars: 13

April: 14

Kvinnor: 3

Män: 24

Under 15 år: 8

Under 20 år: 7

Äldre än 20 år: 12

Mest utsatta plats: Skarpnäcks gårdsväg (4 rån)

Så här många rån polisanmäldes i Skärholmens polisområde under våren:

Mars: 30

April: 16

Kvinnor: 13

Män: 30

3 oklart

Under 15 år: 20

Under 20 år: 9

Äldre än 20 år: 13

4 oklart

Mest utsatta plats: Borrvägen (4 rån)

 

Källa: Polisen