Nattvandrarna är tillbaka

Jim Persson driver projektet med de nya nattvandrarna och hoppas på stöd i form av ersättning från kommunen för att kunna öka deltagarintresset.
Jim Persson driver projektet med de nya nattvandrarna och hoppas på stöd i form av ersättning från kommunen för att kunna öka deltagarintresset.
Nattvandringen har länge legat på is på Lidingö. Men engagerade i kommunen vill nu starta vandrandet igen och intresset har varit stort.

– Vi hoppas kunna dra igång inom tre veckor, säger Jim Persson som driver projektet.

Sedan närpolisen försvann från Lidingö är det många som har efterfrågat vuxna ute på gatorna om kvällarna. Men även om intresset för nattvandringen har varit stort fick Lidingös nattvandrare efter våren lägga ner på grund av för få deltagare. Men nu finns nya drivkrafter bakom projektet.

– Vårt mål är att finnas där för ungdomarna och vara med och före­bygga att något händer. Är man på plats och är synlig minskar buset, säger Jim Persson som driver det nya nattvandrarprojektet.

När han har hört sig för har ­reaktionerna varit positiva och det är många som har erbjudit sig att ställa upp. Men av erfarenhet vet Jim Persson att när det väl blir fredag kväll brukar inte lika många dyka upp.

– Men jag är jäkligt envis. Bor det 45 000 här på ön så bör inte tre personer per helgdag vara så svårt att få ihop, säger han.

Kommunen är positiv till att nattvandringen börjar igen. Men alla ideella föreningar som vill samarbeta med kommunen måste först presentera hur man tänkt lägga upp arbetet så det stämmer överens med kommunens riktlinjer.

– Vi ser positivt på alla engagemang. Det finns många som vill starta liknande insatser för att öka tryggheten sedan polisen påbörjade sin omorganisation. Men som kommun måste vi veta syfte, rollfördelning och vilken värdegrund man står på innan ett samarbete blir aktuellt, säger Paula Jagric, kommunens brottsförebyggare.

Lidingö stad tycker att nattvandring är viktigt och stöttar gärna ett engagemang men anser inte att staden ska vara drivande.

– Det är främst föräldrarna som ansvarar för vad ungdomar gör på sin fritid. Vi erbjuder sju fritidsgårdar på ön. Vi underlättar och stöttar gärna nattvandrare men vi driver inte frågan. Det vill vi att föräldrar själva ska göra, säger Paula Jagric.

I veckan ska kommunen och Jim Persson ha ett möte för att diskutera ett eventuellt samarbete mellan de nya nattvandrarna och kommunen. Han har även varit i kontakt med riksnätverket för nattvandrare i Sverige. Målet är att ordna fram jackor till nattvandrarna för att skapa en igenkänningsfaktor. Men för att öka intresset bland Lidingöborna hoppas Jim Persson kunna få stöd från staten.

– Om kommunen kan låna ut någon av sina bilar till oss vore det ju bra. Vi hoppas kunna dra igång nattvandringen inom tre veckor så det börjar bli lite brådis nu.

Fakta

Allt färre unga brottslingar i länet

Män och kvinnor misstänkta för brott i åldrarna 1520 år i Stockholms län:

2010: 31 500. Stöldbrott vanligast.

2011: 28 060. Narkotikabrott vanligast.

2012: 25 740. Narkotikabrott vanligast.

2013: 22 470. Narkotikabrott vanligast.

2014: 21 000. Narkotikabrott vanligast.

Källa: BRÅ