ANNONS

Nattvandring startad i Tullinge och Tumba

Patrik Johansson vill öka tryggheten i Tumba och Tullinge genom att skapa en fristående nattvandrarförening.
Patrik Johansson vill öka tryggheten i Tumba och Tullinge genom att skapa en fristående nattvandrarförening.
En ny grupp nattvandrare har startat i Tumba och Tullinge. Kommunen har inga nattvandrarföreningar i områdena – och är kritiska till personer som tar saken i egna händer.
ANNONS

På grund av bristande intresse har Botkyrka kommun ingen aktiv nattvandring i Tumba och Tullinge. Patrik Johansson valde nyligen att starta ”Nattvandrarna Tumba”. De täcker även Tullinge eftersom han anser att behovet är stort.

– Absolut. Även om det inte alltid är just ungdomar så finns det folk som är på väg hem och känner sig otrygga, säger Patrik Johansson.

Beyron Ahxner som är före detta trygghetssamordnare på Botkyrka kommun är kritisk till initiativet.

– Vi vill inte ha en organisation som springer ifrån kommunen, säger Beyron Ahxner och framhåller vikten av ett samarbete med redan verksamma aktörer.

Enligt Tumbas områdesutvecklare John Rawley har gruppen erbjudits att ansluta sig till existerande organisationer, men intresset har varit svalt.

– De är alltid välkomna att ta kontakt för att vara med i kommunens nätverk av nattvandrarföreningar, säger John Rawley.

Patrik Johansson känner inte igen sig i den beskrivningen och tycker inte att han fått respons från kommunen.

– Men om de kan tänka sig att möta våra behov om att skapa trygghet för boende i kommunen är vi öppna för ett samarbete, säger han.

Gruppen är ansluten till Riksnätverket Stay Safe Nattvandring, vars ordförande Peter von Hennig berättar att riktlinjerna är att ha ett lagom samarbete med kommun och framför allt polisen.

ANNONS

– Vi ska kunna gå till ungdomar och vara deras kompisar utan att de känner att det här är en förlängd socialtjänst, säger Peter von Hennig.

Gruppen har regler och riktlinjer att följa och kommer nu att söka samarbete med polisen. Patrik Johansson berättar att reaktionerna varit positiva i Tullinge och Tumba där nya medlemmar redan anslutit sig.

– Vi är redan ute och nattvandrar. Om vi vill skapa trygghet kan de inte hindra oss.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.