ANNONS

Nattvandringen stoppad i Vårberg centrum

Knarkhandeln i Vårberg pågår framför allt på eftermiddagar och kvällar
Tills vidare får ingen nattvandra i Vårberg centrum, av säkerhetsskäl.
Stiftelsen Nattvandring.nu har stoppat all nattvandring i Vårberg centrum. Orsaken är händelser i fredags kväll.
– Nattvandrarna fick fly hals över huvud, säger Janne Lundholm, verksamhetsansvarig.
ANNONS

Han vill inte gå in på exakt vad som hände i Vårberg centrum under fredagskvällen och natten till lördag. Först vill han träffa alla parter och diskutera igenom situationen: Skärholmspolisen, företrädarna för nattvandrarna på lokal nivå, Lugna gatan, trygghetsansvariga i Skärholmens stadsdel, SL:s trygghetscentral med flera.

–Det jag kan säga är att situationen blev så hotfull att nattvandrarna fick fly hals över huvud. Ingen av dem skadades fysiskt men påverkades förstås psykiskt, säger Janne Lundholm, som är verksamhetsansvarig för den landsomfattande stiftelsen Nattvandring.nu.

Janne Lundholm har varit engagerad inom nattvandringen sedan 1998 och har aldrig varit med om något liknande, berättar han.

– Det här är första gången jag har tvingats införa ett skyddsstopp, det har aldrig hänt förut.

Enligt honom var fyra fem nattvandrare från de lokala grupperna i Skärholmens stadsdel på plats i Vårberg centrum i fredags kväll.  Nu är alltså all nattvandring stoppad tills vidare. Det innebär att ingen får nattvandra med nattvandring.nu:s jacka eller väst i området.

Det har länge varit stökigt i Vårberg, med öppen droghandel och stora ungdomsgäng som ibland är hotfulla och bråkiga, vilket Mitt i skrivit om. Det är också därför stadsdelsförvaltningen nu satsar extra resurser i området, betonar preventionssamordnaren Anette Petersson. Redan nu finns medborgarvärdar där och fler satsningar är på gång.

– I vårt lokala utvecklingsprogram betonar vi vikten av att öka tryggheten i Vårberg, genom olika insatser. Vi ska bland annat skapa en arbetsgrupp ihop med bostadsbolaget, centrumägaren och andra aktörer. Den 8 mars klockan 18 har vi också en trygghetsvandring personer från stadsdelsförvaltningen och centrumägaren ska vandra ihop med medborgarna, som får berätta om vad de de ser för problem och vad de vill förbättra, säger hon med tillägget att det finns mer projekt ”i pipelinen”.

Anette Petersson framhåller också att polisen just har bildat en riktad grupp som arbetar i Vårberg. Ett av Skärholmspolisens medborgarlöften, som nyligen avgavs, var just att skapa mer lugn och trygghet i Vårberg centrum. Det ska ske med ökad polisnärvaro och genom att samma poliser jobbar där kontinuerligt.

– Det är inte bara för att avskräcka. Det är också viktigt att polisen arbetar relationsskapande, säger Anette Petersson.

ANNONS

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.