Naturbuss ska lära Söderorts barn om skogen

Olle Burell (S) och Katarina Luhr (MP) under ett besök vid naturskolan vid Eggeby gård.
Olle Burell (S) och Katarina Luhr (MP) under ett besök vid naturskolan vid Eggeby gård.
Om inte naturen kan komma till barnen - ta barnen till naturen.
Stockholms stads nya naturbuss ska lära Söderorts skolbarn om skog och miljö.
– Många barn i Stockholm saknar en naturlig relation till skog och natur, säger Katarina Luhr (MP).

Lärande för hållbar utveckling ingår i läroplanen. Trots det satsar allt färre skolor på ämnet. Nu vill utbildningsförvaltningen i Stockholms stad råda bot på problemet.

Kan användas av alla skolor

Med hjälp av en så kallad naturbuss vill de ta läran om skogen och naturen till grundskolorna.

– Stockholm är en stad med stora klassklyftor. Det är inte alla barn som har ett sommarställe där de kan följa med sin mormor eller morfar ut i skogen och plocka svamp eller bär. Med den mobila naturskolan kan alla elever få kontakt med skogen och inspireras, säger Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholms stad.

Redan nu finns en naturskola vid Eggeby gård i Spånga som används av grundskolorna norr om Stockholm. Även innerstadsskolorna har tillgång till naturskolan. Men i Söderort saknas en liknande insats.

Utbildningsförvaltningen har tidigare utrett möjligheten att använda Miljöverkstans lokaler vid Flatenbadet i Skarpnäck som naturskola. Men lokalerna är i behov av upprustning, vilket beräknas bli dyrt.

– Därför kommer vi att rikta oss främst till Söderort. Men vi ser att bussen ska kunna användas av alla skolor i stan i framtiden, säger Olle Burell (S).

Bussen ska rulla i vår

Bussen ska utrustas med olika labbstationer som ska lära eleverna om allt från insekter, vattenföroreningar och djurliv. Målet är att hjälpa skolorna med sin så kallade fältundervisning.

– Många barn i Stockholm saknar en naturlig relation till skog och natur. Många vet till exempel inte var vi får vårt dricksvatten ifrån. Då tycker vi att det är viktigt att alla barn får möjlighet att lära sig mer. Naturbussen blir ett bra komplement till skolornas egen undervisning, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Beslutet om naturbussen tas i utbildningsnämnden 24 november. Konceptet ska utvecklas under vintern och i vår börjar naturbussen rulla.