ANNONS

Naturdagis på Uddby gård startar i december

Uddby gård
På Uddby får barnen bekanta sig med hästar, kor, får, getter, grisar, kaniner och höns.
uddby gård
David Neveling.
I december öppnar djur- och naturförskolan på Uddby gård där småttingarna kommer att vara med och sköta djuren.
– Alla barn får vara med i de dagliga rutinerna, säger David Neveling.
ANNONS

På Uddby gård finns inte så väldigt många djur om man jämför med ett traditionellt jordbruk. Men de är av många sorter: två getter, två grisar, åtta kaniner, sex hästar, 30 kor och lika många får.

– Det här är ett fungerande jordbruk och vill man att barnen ska lära sig hur det fungerar på en gård är det fantastiskt bra. Sedan ska vi förstås följa läroplanen men det blir också mycket djur och natur. De föräldrar som söker sig hit gör nog ett aktivt val, säger David Neveling.

Förskolebarnen kommer att umgås med djuren dagligen och under pedagogernas ledning hjälpa till att utfodra dem och hålla rent i stallar, hagar och hönshus.

–  Ju äldre man blir, desto mer ansvar får man ta. 4- och 5-åringar kan rida ponnysar och sköta hästar.

Den som undrar om de små ska behöva sköta mer avancerade sysslor som att hantera mjölkningsmaskiner behöver inte oroa sig.

– Kalvarna får all mjölk eftersom vi har köttkor. Och självklart utsätter vi inte barnen för risker med maskiner, säger David Neveling.

Tanken var att Rödkullans djur- och naturförskola skulle ha öppnat redan efter sommaren. Men det tog längre tid än planerat att bygga om kaféet till pedagogiska utrymmen. Därför blir starten inte förrän den 4 december.

– Vi kommer att ha två inskolningsgrupper med sammanlagt tolv barn i december och lika många i januari. Då börjar vi lite i lugn och ro i stället för att alla börjar på samma gång.

Just nu är rekryteringen till förskolan inne i sin slutfas. Tanken är att den servera egen mat och David Neveling är därför på jakt efter en deltidskock.

– Det är svårare att hitta. De flesta är intresserade av heltid men det kan vi inte finansiera.

Enligt David Neveling har intresset bland Tyresös småbarnsföräldrar varit stort.

– Samtidigt undrar en del hur det blir med planlösning, säkerhet och staket. Vi ska ha ett informationsmöte i november då man får träffa oss och pedagogerna. Det finns också de som undrar om det bara är förskolan som får ta del av det som händer på gården. Men så är det verkligen inte. Vår ambition är att den ska vara till för hela Tyresö. Vi tar emot skol- och förskolegrupper tre dagar i veckan.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.