Naturen följer med in i skolan

Den stora öppna genomgående hallen rymmer matsal, samlingsyta, breda trätrappor och balkonger på olika­ höjder. Ständigt med utsikt mot de höga tallarna utanför.
Den stora öppna genomgående hallen rymmer matsal, samlingsyta, breda trätrappor och balkonger på olika­ höjder. Ständigt med utsikt mot de höga tallarna utanför.
Täby har fått ännu en ny skola.

I förra veckan klipptes banden på Brinkskolan i östra Vallabrink och de 289 elever har fått en ljus och färgstark arbetsplats med naturen nästan inne i klassrummen.

Fasadens tegelstenar skiftar i olika nyanser brunt och ockra.

– Ser ni att det är precis samma färger som tallarnas bark? undrar Maria Assarsson, rektor på Brinkskolan.

Det förstärker känslan av att skolan nästan smälter in i den omgivande naturen. Dessutom vetter­ alla stora fönster mot träd och grönska. Tanken är att det ska vara lugnande att se ut på i stället för en asfaltskolgård.

Lokaltidnngen Mitt i går huse­syn ett par timmar innan den stora invigningen då kommunstyrelsens ordförande Leif Gripestam (M) ska klippa band och hålla tal.

Vi passerar ett grönt inbjudande­ handtvättställ i anslutning till stolarna och borden i den stora öppna­ hallen, som fungerar som matsal.

För på samma sätt som i nya Näsbyparkskolan är flexibilitet, ljus och öppenhet ledord här. Utrymmes­besparande förvisso.

– Men det viktiga är att alla barn ska vara sedda. Man ska inte kunna­ försvinna i ett stängt rum. Inte ens kapprummen är sådana. De vuxna ska ha översikt, bland annat för att undvika mobbning.

I skolan går just nu 289 elever plus 100 i förskolan som ligger inhyst­ i samma hus. Men här finns plats för 100 elever till.

12-årige John Lorentzson går i sexan:

– Wow, det här kommer att bli en bra skola, var det första jag tänkte när jag kom hit. Det är det också.

Fast han anser att det är lite för mycket oanvänt utrymme i skolan.

– Särskilt utanför klassrummen. Men jag har tur som får gå här i ett år, de som gick i sexan förra året missade det.

Den nya korridorfria Brink­skolan är skapad av arkitekter och pedagoger i samarbete.

– Det är fantastiskt att få forma skolan utifrån våra pedagogiska i déer, säger Maria Assarsson.