Stor naturfestival får många att engagera sig

Initiativtagaren Erik Hansson är peppad inför naturfestivalen.
Initiativtagaren Erik Hansson är peppad inför naturfestivalen.
Nästa onsdag, den 22 maj, uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag med en stor festival i Nackareservatet.
– Det gäller vår civilisations överlevnad, säger initiativtagaren Erik Hansson.

Det är ett brett spann av aktiviteter som arrangeras på Naturfestivalen när biologisk mångfald uppmärksammas från tidig gryning till sen kväll. Initiativtagaren Erik Hansson menar att mångfalden i naturen lätt hamnar i skymundan när klimathotet kommer på tals, och att det därför är viktigt att festivalen hålls.

– Vi måste börja belysa den biologiska mångfalden och hur viktigt det är att bevara den. Det gäller vår civilisations överlevnad. Det konstateras i den senaste IPBES-rapporten från FN, säger Erik Hansson.

IPBES är FNs vetenskapliga expertpanel för biologisk mångfald.

Naturfestival för tredje året

Det är tredje året som Biologiska mångfaldens dag uppmärksammas i Nackareservatet – med ett långt mer välfyllt schema än tidigare år.

– Det har varit ett fantastiskt engagemang från olika föreningar och organisationer som velat arrangera saker, säger Erik Hansson.

Förskolor med och arrangerar

På dagens schema står bland annat naturguidningar, växtvandringar och en fotoutställning. Stadsdelsnämndens ordförande Ewa Larsson (MP) kommer att vara på plats och hälsa välkommen. Bland de som arrangerar aktiviteter finns Naturskyddsföreningen, Stockholms stad, Botaniska sällskapet och Skarpnäcks förskolor.

Festivalen är gratis, förutom en humlevandring som kostar 100 kronor för de över 18. Festivalen, som kommer att äga rum vid fältet vid Björkhagendammen, börjar klockan 07.00 och pågår till midnatt.