ANNONS

Naturnära nära dig – tips för odlingssugna

Det är skördetid och för många är självförsörjning en dröm – alltså att odla och framställa det du behöver på egen hand.
Sugen? Här är de natursköna tipsen – där du bor.
ANNONS

Naturnära nära dig

En egen trädgård är en dröm för den som vill odla men absolut inget krav. Här kan du odla gemensamt eller köpa närproducerad mat i länet kommuner:

För dig i Sthlm stad:

Även om du bor mitt i city kan du ha nära till spenaten. Flera stadsdelsförvaltningar, bland andra Östermalm, i Stockholms stad erbjuder invånarna ett start-kit med pallkrage och ekologisk jord.

De kommunala bostadsbolagen har flera odlingsprojekt i Stockholm. I Hässelby och Rinkeby arrangerar Stockholmshem odlingsträffar där hyresgästerna träffar en trädgårdsmästare, och i Gubbängen har bolagets hyresgäster bin, höns och snart även kaniner.

Hos Svenska bostäder kan alla hyresgäster som vill odla bilda en gårdsförening och låna pallkragar, exempel finns i Bagarmossen och Kärrtorp. Bolaget har även anlagt permanenta odlingslotter i Vårberg.

Och i maj invigde Familjebostäder ny stadsodling i Fagersjö.


Odlarens ABC

Det är skördetid och för många är självförsörjning en dröm – alltså att odla och framställa det du behöver på egen hand.
Sugen? Här är odlarens ABC till självförsörjning.

A: ”Låna en pallkrage”

Köp ekologiskt och säsongsbetonat. Man måste inte äta avokado året runt.

Låna en pallkrage av din fastighetsägare. Här kan du odla allt från rabarber till squash och potatis.

ANNONS

Ge dig ut i skogen. Där finns mängder av ätbara saker. Men plugga på först – det växer en hel del giftigt där ute.

B: ”Skaffa en djupsäng”

Att odla i djupsäng är ett bra sätt att så på en liten yta. Om du har tur kan du få två skördar på en säsong. Sök på odlingsbloggar om hur du gör!

Vill du odla i större skala, men saknar trädgård? Då kan du anmäla dig till sajten co-grow.se. Här sammanförs trädgårdsägare med odlingsentusiaster och allt är gratis.

C: ”Gödsla med kiss”

Planera din odling efter säsong. Avstå från tomat, gurka, kål och potatis under de perioder då de inte går att skörda. Konservera och torka inför vintern.

Gödsla med ditt eget kiss. Guldvatten eller kissvatten, kalla det vad du vill, men mänsklig urin är ett väldigt bra gödningsmedel. Använd innehållet i barnens potta eller skaffa en egen.

Skaffa höns. En bra hushållshöna värper ungefär 150-200 ägg per år.

 


ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.