Naturreservat invigs i Älvsjö

Grodorna är ett av de djur man vill värna i Älvsjöskogens naturreservat.
Grodorna är ett av de djur man vill värna i Älvsjöskogens naturreservat.
På söndag invigs Älvsjöskogens naturreservat. Då finns chans att gå en guidad tur till tysta och sevärda platser i skogen.

Kommunfullmäktige klubbade beslutet att göra Älvsjöskogen till naturreservatet i december 2015. Då hade diskussioner pågått ända sedan 1990-talet. Nu blir beslutet alltså verklighet.

Det nya reservatet sträcker sig mellan Bornsjökilens och Hanvedens yttersta spetsar, och är ett ekologiskt betydelsefullt område.

– Att inrätta Älvsjöskogen som naturreservat betyder att vi säkrar framtiden för det rika djurlivet, den fantastiska naturen och även möjligheten för allmänheten att nyttja den, säger Katarina Luhr, miljöborgarråd (MP) i ett pressmeddelande.

Det är Katarina Luhr som inviger reservatet på, klockan 12.30 på söndag. Platsen är Älvsjö gamla idrottsplats (entré från Klubbevägen), där både hon och Majvi Andersson (S), ordförande i Älvsjö stadsdelsnämnd, håller tal.

Klockan 13 blir det sedan en 90 minuter lång guidning till tysta platser, ledd av tystnadskonsulten Ulf Bohman. Den som hellre vill gå en familjeguidning kan göra det klockan 14, tillsammans med Anders Tranberg från Storstockholms naturguider

Älvsjöskogens naturreservat blir det nionde naturreservatet i Stockholms stad. Det är det första reservat som inrättas på tio år.