ANNONS

Naturreservat på tystaste platsen dröjer

Mitt i den 25 oktober 2011.
Mitt i den 25 oktober 2011.
Stadens målsättning var att det planerade naturreservatet i Kyrkhamn skulle inrättas förra året.

Men det slutgiltiga beslutet dröjer fortfarande.

Nu utreds parkeringar i området, hundrastgård och gränserna för reservatet.
ANNONS

Kyrkhamn är en av Stockholms allra tystaste platser. Redan år 2011 började staden utreda hur bevarandet av denna tysta oas skulle kunna säkerställas med ett naturreservat. Men än finns inget beslut i frågan.

Under sommaren 2014 gick ett förslag ut på samråd. Sedan dess har det varit – just tyst.

– Vi har ju jobbat med samrådsredogörelsen, säger Linda Belfrage, som är samordnare för projektet vid exploateringskontoret.

Det är exploateringskontoret, miljöförvaltningen och stadsbyggnadskontoret som tillsammans bearbetar materialet för att sedan föreslå ett slutgiltigt beslut.

– Enligt planen i samrådet skulle reservatet antas under 2014, men på grund av den stora mängden bra synpunkter från allmänheten och särskilda uttalanden från delar av nuvarande majoriteten har arbetet dragit ut på tiden. Vi kommer inte hinna med det till nämnden i varken november eller december, så det blir någon gång nästa år, säger hon.

Nu tittar förvaltningarna bland annat på var parkeringsplatser kan ligga och om det finns möjlighet att anlägga en hundrastgård i reservatet.

– Just parkeringar måste ligga innanför eller nära området för att folk ska kunna nå målpunkterna, som att komma fram till badplatsen.

Man tittar också på hur entréerna till området ska bli tydligare.

– Och så tittar vi på eventuella platser för grillplatser och skyltar, säger Linda Belfrage.

ANNONS

En annan punkt som många framförde under samrådet var områdets storlek.

– Det har varit synpunkter åt alla håll, både att lägga till och ta bort yta, säger Linda Belfrage.

Gruppledaren för Centerpartiet i Stockholm, Karin Ernlund, är kritisk till att det har tagit så lång tid. I våras frågade hon miljöborgarrådet via en interpellation när arbetet skulle vara klart. Hon har ännu inte fått svar.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt att man har dragit ut på det här, allt var klart när vi lämnade över det till den nya majoriteten. Det känns som att de inte prioriterar Kyrkhamn, sägen Karin Ernlund.

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) menar att Kyrkhamns naturreservat ligger näst på tur.

Varför drar det ut på tiden?

– Det handlar om att ärendet ska hinna skrivas fram. Sedan den nya majoriteten tillträde har vi fattat beslut om att inrätta fyra nya naturreservat. Den tidigare borgerliga majoriteten inrättade inte ett enda naturreservat på åtta år så de borde ha viss förståelse för att det tar tid.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.