ANNONS

Naturreservat kan stoppa Horsstensleden

Kryssningsfartyg.
Horsstensleden är tänkt att gå över Horsstensfjärden och ge en kortare väg mot Stockholm.
Här kan naturreservat bildas.
Här kan naturreservat bildas.
För att Horsstensleden ska kunna byggas måste flera ton berg i skärgården sprängas bort. Nu vill Värmdös politiker stoppa planerna genom att bilda ett nytt naturreservat i området.
ANNONS

Den nya leden i Horsstensområdet i Värmdös skärgård är tänkt att gå över Horsstensfjärden och ge en kortare väg in mot Stockholm.

Men som Mitt i tidigare har berättat måste två miljoner ton berg, sten och kobbar sprängas bort i skärgården för att den ska bli möjlig.

Det har väckt stora protester hos såväl Värmdöbor som kommunens politiker, som i förra veckan fattade beslut om att gå vidare med planerna på att bilda ett naturreservat i området.

– Vi hoppas kunna stoppa byggandet av Horsstensleden, som vi alltid har varit emot. Vi värnar om undervattensmiljön i området, säger Deshira Flankör (M) kommunstyrelsens ordförande.

Reservatet skulle omfatta Grönskär, Horssten och Mälkobbarna som alla har höga värden för kultur, natur och friluftsliv.

ANNONS

Att bygga leden beräknas kosta 500 miljoner och enligt Trafikverket väntas den locka fler internationella och stora kryssningsfartyg att angöra huvudstaden.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.