Naturskyddsföreningen positiva till skogsköp

Tyresta nationalpark.
Naturvänner hoppfulla om ett naturreservat i Danderyd.
Danderyds kommun meddelade att de vill köpa del av Rinkebyskogen – Naturskyddsföreningen jublar.
– Vi har hela tiden kämpat för att hela Rinkebyskogen ska bli ett naturreservat, säger Sten Hellqvist.

Politiker i den ledande majoriteten i Danderyd skrev i förra veckan att de vill att kommunen ska köpa loss den del av Rinkebyskogen som Svea skog säljer. Något som Mitt i då skrev om.

Nyheten är ett glädjande besked för naturskyddsföreningen i Danderyd. Nu har de skrivit ett yttrande till kommunen att de ställer sig på politikernas sida.

”Vi är mycket glada att det nu finns en bred majoritet för att stärka naturreservatet och säkra Danderydsbornas tillgång till en attraktiv naturmiljö. Att inrätta ett naturreservat för hela området – inklusive kyrkans mark – vore naturligtvis den bästa lösningen”, skriver de Naturskyddsföreningen till kommunen.

Gammal fråga aktuell igen

Förslaget på att göra ett naturreservat bottnar redan från 90-talet då Svea skog ville sälja marken. Det blev ingen affär den gången men nu är frågan aktuell igen även om priset har gått upp något. 30 miljoner kronor vill Svea skog ha för skogsdelen.

– Förslaget förhalades vid valet 2002 och revs sedan upp av dåvarande kommunalråd. Det är bra att politikerna nu uttalar det tydligt att det inte kommer att tillåtas exploatering där. Det kanske skrämmer bort de som eventuellt vill köpa marken för att bygga på, säger Sten Hellqvist som är ledamot i Naturskyddsföreningen i Danderyd.

Vi är väldigt positiva till det här

Om kommunen får köpa loss skogsdelen och ett naturreservat införlivas betyder det mycket för naturmänniskor i Danderyd.

– Vi är väldigt positiva till det här. Vi har hela tiden kämpat för att hela Rinkebyskogen ska bli ett naturreservat och jag har svårt att tro att någon annan betalar dessa pengar om de vet att kommunen säger nej till exploatering, säger Sten Hellqvist.