Naturvetenskap kan bli skön musik på Hersby

Musikläraren Johan Rask ackompanjerar Saga Pilblad Hjerpe, 18, och Felix Strandlid, 19.
Musikläraren Johan Rask ackompanjerar Saga Pilblad Hjerpe, 18, och Felix Strandlid, 19.
Hersby gymnasium har ansökt om att få starta en naturlinje med inriktning musik. 15 elever ska handplockas genom antagningsprov.

– Här är vår chans att höja nivån ännu mer, säger skolans enhetschef Carina Karlsson.

Felix Strandlid sätter sig vid pianot och Saga Pilblad Hjerpe greppar mikrofonen. Tillsammans spelar de en jazzlåt av Monica Zetterlund i en av musiksalarna på Hersby gymnasium.

Båda har valt att läsa flera musikkurser under sina snart tre år på gymnasiet, utöver det ordinarie schemat på naturvetenskapsprogrammet.

– Det är en slags frihet från skolan. Musiken är redan där för mig så jag behöver inte tänka så mycket, säger Felix som vill bli musiklärare och redan har sökt till musikhögskolan.

På Hersby gymnasium finns redan i dag möjlighet att läsa många musikkurser som ensemble, kör och musikproduktion. Nu vill Hersby satsa ännu mer på de musikintresserade eleverna. Skolan har ansökt om att få starta ett naturvetenskapsprogram med särskild variant i musik med start höstterminen 2016 där 15 elever ska väljas ut genom antagningsprov.

Att ha mycket musik på schemat kan motverka stress, tror Johan Rask, en av tre musiklärare.

– I den många gånger högpresterande miljön som Lidingös skolor ofta är kan det vara bra att det inte bara är plugg på schemat. Jag tror att det är väldigt viktigt att använda den andra hjärnhalvan också, den mer kreativa, säger han.

Saga och Felix har plockat så många kurser de har kunnat ur skolans musikutbud. Hade det funnits ett särskilt naturprogram med musikinriktning när de valde gymnasium hade båda sökt.

– Jag hade sökt direkt. Anledningen till att jag valde Hersby var för att jag kunde få mycket musik på schemat, säger Saga.

Det finns ett stort intresse för estetisk utbildning på gymnasienivå på Lidingö, men också en försiktighet att avstå från mer traditionell högskoleförberedande utbildning, skriver Hersby i sin ansökan. Det här är ett sätt att få båda delarna, menar man.

– Vi ser att vi redan har otroligt duktiga musikelever, med den nya varianten får de får gå i grupp och peppa varandra. Vi håller tummarna för att vi blir godkända, säger Carina Karlsson.

Fakta

Naturvetenskap ihop med musik

Naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap/musik innehåller 300 poäng musik. Kurserna som ingår är ensemble 1, ensemble 2 samt gehörs- och musiklära.

15 elever ska väljas ut genom en särskild antagning med intervjuer och uppsjungning/uppspelning.

Källa: Hersby gymnasium