ANNONS

Nytt nätverk vill stoppa Grönans utbyggnad

 Carl-Fredrik Paleus talesperson för Djurgårdens vänner som vill stoppa Grönas utbyggnad.
Carl-Fredrik Paleus talesperson för Djurgårdens vänner som vill stoppa Grönas utbyggnad.
Nya nätverket Djurgårdens vänner och grannar till Gröna Lund vill stoppa nöjesfältets expansion.
– Vi tror att området blir nära nog obeboeligt, säger Carl-Fredrik Paleus, talesperson för Djurgårdens vänner.
ANNONS

Gröna Lund vill bygga ut nöjesfältet, så att det blir karuseller, hus och andra attraktioner där det i dag ligger en parkeringsplats vid Falkenbergsgatan.

Mitt i har tidigare berättat att grannarna på gatan är kritiska. Men staden tycker att nya karuseller väger tyngre än grannarnas intressen, och har gått vidare med planerna för marken som Gröna Lund äger.

Under vintern har därför nätverket ”Djurgårdens vänner” bildats. Gruppen har samlat runt tusen medlemmar på Facebook på kort tid.

– Vi tror att ett större Gröna Lund, med högresta mekaniska åkattraktioner, kommer att dominera stadsbilden och bullra så att området blir nära nog obeboeligt, säger Carl-Fredrik Paleus, talesperson för Djurgårdens vänner i ett pressmeddelande.

Lämnat in namnlista

Gruppen har också lämnat in en digital namnlista till stadsbyggnadskontoret och vill nu diskutera om vad tomten istället skulle kunna användas till. Att den ska vara öppen även för de som inte har köpt biljett till Gröna Lund.

– Dessutom är nöjesfältet stängt en stor del av året, säger Carl-Fredrik Paleus.

ANNONS

Grannarna rasar

Men även grannarna rasar mot planerna. Expressen har pratat med flera närboende som vill stoppa planerna eftersom man får ett nöjesfält precis utanför fönstret.

– Vi kommer alltså inte kunna ha öppna fönster utan rejält oljud. Det är rent av skadligt för hälsan, säger Åsa De Graaff på Falkenbergsgatan till Expressen.

Grannarna är också rädda att sprängningarna kan skapa sprickor i fasaderna på närliggande hus.

Utrett grannarnas livsmiljö

Christer Fogelmarck, är chef för Parks and resorts som äger Gröna Lund. Till Expressen säger han att man vill förfina området och att man följer alla riktlinjer för buller och andra planfrågor.

– Ingenting är klart förrän det är klart. De synpunkter som kommit in tidigare har adresserats och mycket av den oro som finns är obefogad. Vi pratar om en asfalterad plats, det är inget grönområde i dag och marken ägs av Gröna Lund, säger han till Expressen.

Stadsbyggnadskontoret har förslaget ute på granskning och det går att tycka till om planen fram till 19 december.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Östermalm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.