ANNONS

Nätverk nobbar Nobelcenter

Att kunna se Strandvägen från andra sidan Saltsjön är viktigt för nätverket Stockholm skyline.
Att kunna se Strandvägen från andra sidan Saltsjön är viktigt för nätverket Stockholm skyline.
Det planerade Nobelcentret på Blasieholmen kommer att trafikinfarkt på närliggande gator. Det hävdar nätverket Stockholms skyline, som i sista stund ger sig in i debatten.
ANNONS

På tisdag går granskningstiden ut för granskningen av det ändrade förslag som las fram i september. Men Stockholm skyline, ett nätverk som uppger sig ha runt tusen medlemmar, gillar det ändå inte. De uppmanar politikerna att avvisa förslaget. Granskningstiden går ut i morgon, tisdag.

– Vi vill bevara de värden som finns i innerstan och verka för en ekologiskt och socialt fungerande stadsutveckling. Innerstan är för begränsad, säger kontaktpersonen Kerstin Westerlund, tidigare ordförande i samfundet S:t Erik.

Andra argument mot byggnaden är att den förstör skönhetsvärden och gör innerstan mindre attraktiv.

Stockholm skyline vill bevara stadsrum, takhöjder och skärgårdslandskap i staden. De är emot höghus och storskalighet i innerstan. Med den målsättningen är det inte svårt att förstå att nätverket är emot ett Nobelcenter på Blasieholmen och en rivning av tullhuset som står där i dag. De tycker att huset är för stort och kantigt och borde ligga någon annanstans. Till exempel vid Wenner-Gren center i andra änden av Norrmalm. En placering på Blasieholmen skulle ge för mycket trafik i city.

Måste inte en stad få utvecklas?

– Självklart. Men då gäller det att ta bort den lilla luft och rymd som finns.

Det blir ju långa siktlinjer över vattnet ändå.

– Men det är viktiga siktlinjer. Gattet mellan Skeppsholmen och Blasieholmen blir igentäppt. Att kunna se Strandvägen från en passagerarbåt eller Katarinahissen är en del av Stockholms skönhet och den går förlorad.

Kommer ni inte in i debatten lite sent?

ANNONS

– Något beslut är inte fattat än. Men vi lämnade remissvar till det första detaljplaneförslaget och har också ordnat en konferens.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vasastan direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.