Min lokala hjälte

Navelsträng stals av inbrottstjuvar

Tjuvarna bröt sig in i två lägenheter men ertappades av en granne.

När de greps av polis hade de bland annat flera pass och ett barns navelsträng i fickorna.

Tre män dömdes nyligen för det dramatiska inbrottet i stadsdelen Örby slott. Två av dem, 25 och 27 år, dömdes till nio månaders fängelse för grov stöld, medan en 22-åring fick villkorlig dom för medhjälp.

– Det är skönt att det kommit en dom. Men det har varit svårt att känna sig riktigt trygg efteråt och jag har därför installerat ett larm, säger en av de drabbade lägenhetsinnehavarna.

Det var en kväll i januari som männen slog till mot de två lägenheterna som ligger i samma fastighet. En av dem höll vakt utanför, medan de två andra tjuvarna klättrade upp på balkongerna som ligger ett par meter upp och krossade fönsterrutorna. Inne i lägenheterna rotade de runt efter värdesaker.

Männen fick bland annat med sig två mp3-spelare, 2 700 kronor i kontanter och olika smycken. Men de försvann också med en mycket personlig ägodel från en av familjerna. I en av de smyckepåsar som tjuvarna stal låg en navelsträng.

– Vi hade sparat vårt nyfödda barns navelsträng som minne, ungefär som när man sparar en lock av barnets hår. Det är en tradition i vissa länder, säger barnets pappa.

Lyckligtvis fick han och familjen tillbaka navelsträngen och alla andra ägodelar.

Tjuvarna blev nämligen ertappade av en granne som larmade polisen. Grannen råkade titta ut i samma ögonblick som de tre männen gjorde en inspektionsrunda utanför. Några minuter senare hörde hon ljud och slammer från trapphuset och smög ut för att kolla. När hon blev upptäckt busvisslade ”vakten”, troligen för att varna de andra.

Kvinnan larmade polisen och hade kontakt med dem tills patrullerna kom fram.

Det blev ett större pådrag med flera polisbilar. 25-åringen och 27-åringen flydde från lägenheterna genom att hoppa från balkongerna, men greps av polis efter en språngmarsch. Då hade männen besvärande nog på sig en hel del saker från lägenheterna, bland annat tre pass.

Under rättegången hävdade 25-åringen att han inte mindes händelsen på grund av att han var tablettpåverkad. 27-åringen och 22-åringen förnekade all inblandning, men dömdes mot sitt nekande.

Vi hade sparat vårt nyfödda barns navelsträng som ett minne.bestulen pappa