Nazem gör äppelcider av rekordskörden

Nazem Tahvilzadeh tar vara på så mycket äpplen han kan och brygger cider av dem.
Nazem Tahvilzadeh tar vara på så mycket äpplen han kan och brygger cider av dem.
Villaträdgårdarna i Sollentuna svämmar över av äpplen efter en rekordvarm sommar. Nazem Tahvilzadeh både syltar och saftar – och gör egen äppelcider.

Det är kö till flera musterier i Stockholmsområdet och tomtägarna har svårt att hinna med att ta vara på äpplena när många nu mognar samtidigt efter den varma sommaren. I en villa i närheten av Helenelund i Sollentuna har Nazem tagit äpplena i egna händer – från träd till flaska.

Det finns sju äppelträd i Nazem Tahvilzadehs och Guna Graufelds trädgård.

– Det här är Maglemer, det är ett höstäpple som börjar bli moget nu, så man plockar det om ett par veckor, säger Nazem och pekar på det största trädet.

Där finns också sorten Oranie, ett sommaräpple som kommer i augusti, och Cox Orange, ett vinteräpple som vanligtvis mognar i oktober.

– Men på grund av värmen är allt så skruvat, så det är svårt att veta.

Det största trädet i trädgården är av sorten Maglemer.

Det största trädet i trädgården är av sorten Maglemer.

Det är ett rekordår. Förra året fick de nästan inga äpplen alls.

– Man vill ta vara på det. Vi mosar och syltar men man orkar inte äta hur mycket som helst av sånt. Så  att göra must är det bästa.

Började för fyra år sedan

Nazem började göra äppelcider för ungefär fyra år sedan, när han fick första backarna  med äpplen av sin svärfar som hade huset innan. Han höll på hemma i lägenheten de bodde i då tills de flyttade till huset 2016.

– Då skalade vi upp lite. Råsaftscentrifugen som vi använde för att göra musten gick sönder tillslut. Då köpte vi en äppelkross och en press. Vi åkte till Bretagne 2015 och inspirerades av ursprungliga äppelgårdar.

Resterna efter att äpplena krossats och pressats.

Resterna efter att äpplena krossats och pressats.

Så det har blivit en riktig hobby?

– Jag blev nyfiken. Folk brygger öl och så, det har varit en stor våg. Cider är inte lika stort, det var det som var så intressant, hur gott kan cider bli undrade jag. Vill du ha torr cider gjord på färsk äppelmust så var det jättesvårt att få tag på för fem år sedan. Nu har det blivit några fler.

Som mest tror jag att jag har haft tio olika sorter. Det är sporten.

Nazem Tahvilzadeh

Och ju fler äppelsorter han får in i satsen, desto bättre blir det.

– Som mest tror jag att jag har haft tio olika sorter. Det är sporten. Och att hitta tekniken när man ska tappa om för att få bort bottensatsen, hur länge man ska vänta på jästen och så.

– Det tar ett par månader och sedan har man cidern som man kan buteljera, säger Nazem Tahvilzadeh.

Jäsdunkarna får stå i garaget. Till vänster står äppelpressen.

Jäsdunkarna får stå i garaget. Till vänster står äppelpressen.