Sju nazister åtalas för tumult på Medis

Genrebild.
Genrebild.
Sju män åtalas för våldsamt upplopp på Medborgarplatsen.
Gömda bakom nazistiska sköldar och flaggor misstänks de ha attackerat polisen.

Lördagen den 23 januari förra året samlades ett fyrtiotal personer med flaggor, sköldar och banderoller från nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) på Medborgarplatsen.

Gruppen hade tidigare tågat från Karlaplan via Gamla stan till Södermalm, i en demonstration nazisterna inte haft tillstånd för.

Demonstrationen urartar

På Medborgarplatsen blev stämningen allt mer aggressiv. Nazisterna grupperade sig. Och i skydd bakom sköldar och plakat gick männen i attack mot polisen, vilkets fångas på film.

Det uppstod kaos på platsen, som slutade i att 38 personer greps.

Sex stycken av dessa män har redan dömts i Stockholms tingsrätt för våldsamt upplopp.

Nu åtalas även sju andra män, misstänkta för våldsamt upplopp. En man misstänkts också för hatbrott, då han skrikit nazistiska ord på torget.

Bra bevisning

Åklagare Lucas Eriksson tror att chanserna är goda för att även de sju män som nu står åtalade döms, eftersom händelseförloppet fångats på film.

– Det är samma typ av bevisning, säger Lucas Eriksson.

Att männen som greps på Medborgarplatsen har åtalats i olika omgångar beror på när de har känts igen på polisens filmer.

– Det sker i takt med att vi identifierar dem, säger Lucas Eriksson.

13 personer åtalade

Han har inte planer på att väcka fler åtal. Totalt 13 personer riskerar därför att få rättsliga påföljder för tumultet på Medborgarplatsen.

Samtliga åtalade, och dömda, har nekat till brott.