Nazister drevs ut i Nackaskogen

Demonstranterna jagade iväg dem som attackerat manifestationen till skogs. Enligt polisen skadades minst fyra personer i konfrontationen.  Kärrtorps gymnasium tvättades rent från hakkors
Demonstranterna jagade iväg dem som attackerat manifestationen till skogs. Enligt polisen skadades minst fyra personer i konfrontationen. Kärrtorps gymnasium tvättades rent från hakkors
Ett 30-tal svartklädda män angrep i söndags en anti-nazistisk manifestation i Kärrtorp.

De kastade flaskor och smällare in på torget där det även fanns många barn och pensionärer.

Demonstranter gick samman och körde ut angriparna i skogen.

Hundratals personer trotsade regn och rusk för att samlas på torget i Kärrtorp och demonstrera mot rasism och nazism i söndags.

Arrangörerna var noga med att påpeka att det här var en demonstration för alla, såväl barn som unga och gamla.

– Vi är här för att visa att vi är många fler än dem, sa en av demonstrationsledarna och syftade på den lilla grupp från den högerextrema Svenska motståndsrörelsen (SMR) som tros ligga bakom allt nazistiskt klotter i Kärrtorp, Bagarmossen och Björkhagen under hösten.

Lokaltidningen Mitt i frågade en av poliserna på plats om de väntade sig några sammandrabbningar. Svaret blev nej.

– Vi är bara fem poliser här på plats, vi räknar med att det ska gå lugnt till.

20 minuter senare hade ett trettiotal svartklädda män från den högerextrema gruppen Svenska motståndsrörelsen attackerat demonstrationen med smällare och glasflaskor som föll ner bland demonstranterna. En flaska exploderade precis vid en barnvagn.

De få poliser som fanns på plats försökte gå emellan och fick hjälp av några ordningsvakter.

Men slagsmål bröt ut. Demonstranterna lyckades dock snabbt gruppera sig och gick mot de svartklädda männen samtidigt som man ropade ”inga rasister på våra gator”.

Fler poliser anslöt, och bildade en mänsklig sköld mellan nazister på ena sidan och demonstranter på den andra. Sakta men säkert drev sedan demonstrationståget bort angriparna från torget, ner längs Kärrtorpsvägen mot idrottsplatsen och vidare in i Nackareservatet.

Demonstranterna fortsatte att fösa motdemonstranterna vidare. Nu skanderade man ”inga rasister i våra skogar”. Efter ett tag tog det stopp men frustrationen hos demonstranterna som följt med in i skogen var stor.

– Varför griper ni ingen? De attackerade ju oss, skrek en man till polisen

Svaret blev att poliserna just då var för få.

– Vi är chockade. Det här är helt och hållet polisens fel, säger en kvinna som varit engagerad i att arrangera manifestationen. Vi hade talat om för dem att det fanns en hotbild med tanke på vad som hänt här de senaste veckorna. De hade ingen koll på att rasisterna hade grupperat sig tidigare på dagen.

Men enligt polisen hade de ingen anledning till att misstänka den här sortens sammandrabbning.

– Eftersom andra demonstrationer av den här typen inte har attackerats tidigare gjorde vi den bedömningen, säger Kjell Lindgren, polisens presstalesman. Det är beklagligt att det här har hänt.

Vid denna tidnings pressläggning hade polisen gripit 28 personer och anmälan om mordförsök, hets mot folkgrupp och våld mot tjänsteman hade upprättats på grund av de skador som en person fått. Fyra personer skadades, varav två poliser .

Andreas Dalsbro är redaktör för tidskriften Expo som kartlägger högerextrema grupper. Han menar att SMR har väldigt höga krav på aktivitet från sina få medlemmar. Även om det här är en marginaliserad grupp kan ju få personer orsaka stora skador snabbt.

Enligt honom är även SMR:s medlemmar ofta väldigt våldsamma vid konfrontation.