Nazister ska marschera genom centrala Stockholm

Marschen ska gå från Kungsträdgården över Strömbron till gamla stan och mynttorget, enligt demonstrationstillståndet.
Marschen ska gå från Kungsträdgården över Strömbron till gamla stan och mynttorget, enligt demonstrationstillståndet.
Nästa lördag har Nordiska motståndsrörelsen fått tillstånd att ordna en demonstration och marsch genom centrala Stockholm. Samtidigt planeras det för en motdemonstration på Sergels torg.

Den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen har den 12 november fått tillstånd att samlas i Kungsträdgården och sedan marschera genom centrala Stockholm till Mynttorget i Gamla stan. Enligt tillståndet kan det samlas minst 500 personer.

Stockholmspolisen är förberedd på att det kan bli oroligheter. Presstalesman Lars Byström säger att poliser finns på plats för hålla ordning och möjliggöra demonstrationen, men han vill inte uppge hur stor insats som planerats.

– Vi talar inte om antalet poliser vi har på plats, men vi har resurser att hantera olika scenarier. Målsättningen är att man ska kunna genomföra allmänna sammankomster och att man också ska kunna genomföra motdemonstrationer, säger Lars Byström.

Samtidigt planeras det för en motdemonstration på Sergels torg, arrangerad av vänsternätverket Rött Forum, där bland andra Rättvisepartiet Socialisterna ingår. Socialisterna skriver på sin hemsida att motdemonstrationen ordnas ”för att visa att nazismen aldrig kan accepteras, för att varna för den utveckling där nazismen växer och för att som huvudparollen säger ’Tillsammans tar vi kampen mot nazismen’.”

Motdemonstrationen ska ordnas tillsammans med Seko Stockholm, Hotell och Restaurangfacket Stockholm/Gotland, Unga Elektriker, SSU och Studenter mot Rasism.

I helgen, den 6 november, ordnas ett antirasistmöte på torget i Kärrtorp, för att prata om kampen mot nazisterna. Läs mer här. 

När Nordiska motståndsrörelsen senast ordnande en större demonstration, i Borlänge vid första maj, dök runt 300 nazistsympatisörer upp i leden, enligt tidningen Expo.