Nedbrunnet hem för nyanlända byggs upp igen

Än är det inte helt klart när det är dags för inflyttning.
Än är det inte helt klart när det är dags för inflyttning.
I dagarna skulle de första familjerna flyttat in i modulboendet på Korsgärdesvägen i Åkersberga. Men branden för tre veckor sedan satte stopp för det. Nu byggs boendet upp igen, men inte utan viss oro.

Integrationsstrategen Tove Eriksson vid Österåkers kommun hoppas för allas skull att det inte ska utsättas för brand igen.

– Vi hoppas för dem som ska flytta in och för de som bor här att det inte händer igen, säger hon.

Tre modulhuslängor med fem lägenheter vardera skulle stått inflyttningsklara under vintern och våren. Efter branden natten till den 6 februari, där tre lägenheter totalförstördes och två rök- och vattenskadades, visste kommunen inte riktigt hur det skulle gå med flyktingmottagande eller boende. Men det har gått enligt planerat.

Kommunen fortsätter ta emot nyanlända

– Vi ska ta in 10 till 14 personer per månad och det lyckas vi fortsätta att göra, säger Tove Eriksson idag med facit i hand.

De nyanlända som kommit till Österåkers kommun har fått boende på Ljusterö, där ett likadant modulboende som det på Korsgärdesvägen byggts upp.

– Kanske kommer mottagandet påverkas beroende på hur snabbt återuppbyggnaden sker, men det i så fall framåt sommaren, tillägger hon.

Sekretessbelagd polisutredning pågår

Fastighetsbolaget Armada ska nu bygga upp det nedbrända modulboendet. När det kan stå klart för inflyttning är ännu inte bestämt.

Mikael Dahlberg på Armada vill inte kommentera uppgifterna kring återuppbyggnad. ”Eftersom det pågår en sekretessbelagd polisutredning kopplad till detta boende vill vi i nuläget inte kommentera uppgifter frågor kring återuppbyggnad eller andra frågor,” skriver han i ett mejl till Mitt i Södra Roslagen och hänvisar till kommunen.