Nedgrävt djur kan visa sig vara varg

Varg har inte synts till i området sedan i våras.
Varg har inte synts till i området sedan i våras.
Ett kraftigt förruttnat kadaver av ett hundliknande djur hittades på torsdagen i Rimbotrakten.

Polisen utesluter inte att det rör sig om en dödad varg.

– Vi har upprättat en anmälan om misstänkt brott mot jaktlagstiftningen, säger Håkan Brolin, stationsbefäl, Norrtäljepolisen.

Det var på torsdagen som en person upptäckte kadavret i Rimbotrakten.

– Det var nedgrävt men ett djur hade varit där och grävt upp det. Det var tassmärken omkring, säger Håkan Brolin.

Kadavret var kraftigt förruttnat. Därför kunde inte Norrtäljepolisen som tillkallades med blotta ögat artbestämma den hundliknande djurkroppen.

I fredags förmiddag kördes kadavret till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, i Uppsala för artbestämning och fastställande av dödsorsak.

Polisen har upprättat en anmälan om brott mot jaktlagstiftningen men några konkreta misstankar finns inte enligt Håkan Brolin.

– Vi inväntar artbestämningen. Är det en hund lägger vi ner det, säger han.

Under våren och sommaren har det varit tyst om den varg eller de vargar som vistats i det så kallade Riala-reviret mellan Åkersberga Norrtälje och Vallentuna.

Det senaste livstecknet från vargar i trakten var i juni då länsstyrelsen besiktigade får som konstaterades blivit dödade av en varg mellan Älmsta och Norrtälje, utanför det som länsstyrelsen definierat som Rialareviret. Det är dock inte så konstigt enligt Hanna Dittrich Söderman, rovdjurshandläggare.

– De lämnar inte spår den här tiden på året.

I april syntes ofta varg i trakten och bilder skickades in till länsstyrelsen.

Men kring första maj syntes plötsligt någon varg aldrig till. Det fick en miljöåklagare att fatta misstankar om jaktbrott och en förundersökning inleddes men lades ner i brist på spår.

Att vargen försvann kan enligt Hanna Dittrich Söderman ha naturliga orsaker. Som att den helt enkelt vandrat bort från reviret.