Mejan tar över nedlagd konsthalls lokaler

Kungliga konsthögskolan
Kungliga konsthögskolan ligger på Skeppsholmen.
Fotokonsthallen Mindepartementet blev inte långvariga på Skeppsholmen. Nu tar Kungliga konsthögskolan över lokalerna.
– Det här kommer bli en viktig plats, säger rektorn Sara Arrhenius.

Efter bara 1,5 år stänger konsthallen för fotografi, Mindepartementet, ner. Enligt grundarna Estelle af Malmborg och Anna Eriksson handlar det om privata själ. Men, den endes död blir den andres bröd. Nu är det klart att Kungliga konsthögskolan, Mejan, flyttar in i lokalerna.

– Jag har samtalat med Mindepartementet sedan i somras och är väldigt glad över att vi så fort har hittat en lösning som gör att vi snabbt kan komma igång med vår verksamhet där. Det här kommer bli en viktig plats för att driva utvecklingen inom rörlig bild, foto och ljud, säger Sara Arrhenius, rektor för Kungl. Konsthögskolan.

Sara Arrhenius.

Det var nästan exakt ett år sedan som Mejan brann och stora delar av lokalerna förstördes. Och knappt hade man hunnit slicka såren innan nästa bakslag kom: en kraftig hyreshöjning från Statens Fastighetsverk och dyra renoveringskostnader gjorde att skolans ledning började leta efter nya lokaler. Ett förslag var postterminalen i Tomteboda, men sedan svängde styrelsen och sedan i mars har man arbetat för att stanna kvar på samma adress.