Nedlagd utredning kritiseras av flera

Änkan till den avlidne 68-åringen hoppades på en rättegång, men förundersökningen mot polisen lades ner förra veckan. Hon vill nu överklaga beslutet.

Beslutet att lägga ner förundersökningen mot polisen som misstänktes för vållande till annans död efter dödskottet kom förra veckan. Enligt chefsåklagare Eva Finné avlossades skottet i nödvärn.

Men för änkan är det långt ifrån över. Hon vill överklaga beslutet.

– Så här får det inte gå till, sista ordet är inte sagt, säger hon.

Nedläggningen av förundersökningen har kritiserats och chefsåklagaren Eva Finné har JO-anmälts efter beslutet.

Anmälarna menar att hon inte undersökte flera eventuella brottsrubriceringar. Man menar också att så här allvarliga händelser bör prövas i rätten.

– Jag har inte några kommentarer på anmälningarna mot mig, säger Eva Finné.

Megafonens talesperson Rami Al-Khamisi är inte förvånad att utredningen lagts ned. Megafonen krävde från början en oberoende utredning.

Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare, menar att det är hög tid att låta anmälningar mot poliser handläggas av en myndighet som är fristående från polis och åklagare.

– Jag anser inte att nuvarande ordning räcker till mot bakgrund av den förtroendekris som uppenbarligen finns mot polisen.

Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista, har viss förståelse för ett lågt förtroende för polisen.

– Vi upplever att på lokalnivå har förtroendet för oss ökat efter upploppen. Men om det finns misstro mot polisen generellt kan jag förstå det, till exempel i samband med att felaktiga uppgifter redovisades efter dödskjutningen.

Dödsskottet var en bidragande orsak till kravallerna i Husby.

– Jag tänker ingenting kring kravallerna, jag tänker på min man. Men jag kan förstå att folk vill revoltera, någon slags rättvisekänsla finns hos alla, säger änkan.

Vi satt i soffan när min man tittade på mig och sa: nu dödar de oss båda två.Änkan

Sven-Erik

Alhem