Nedläggning hotar Tungelsta IF

I 35 år Carina Wiger varit fotbollsspelare och tränare i Tungelsta IF. Nu är det över.
I 35 år Carina Wiger varit fotbollsspelare och tränare i Tungelsta IF. Nu är det över.
Dam- och flicklag i Tungelsta IF tvingas läggas ned på grund av spelarbrist.

Förslaget att kunna låna in spelare från andra klubbar för att kunna genomföra matcherna har Stockholms fotbollförbund sagt nej till.

Tränaren Liselott Lundkvist ser ut över en liten skara fotbollstjejer som kör ett pass i strålkastarnas sken på konstgräset på Tungelsta IP.

– Vi har så få spelare att vi tvingats slå ihop lagen med spelare födda 2003 och 2004. Flera har droppat av under säsongen. Nästa år kanske vi inte kan få ihop ett lag till serien, säger hon.

Det är inte bara i denna åldersgrupp Tungelsta IF lider av akut spelarbrist. Damlaget och F01-laget ska läggas ner.

Carina Wiger är ledsen över utvecklingen. Hon hade hoppats kunna spela med damlaget även nästa säsong, då hon fyller 50 år.

– Jag har spelat fotboll i Tungelsta sedan jag var 14 år, och varit tränare för mängder av flicklag. Förr om åren hade vi flicklag i alla åldersgrupper. Nu har vi totalt bara cirka 40 spelare på tjejsidan, säger hon.

Carina Wiger tror att minskningen beror på att det finns mer att välja på i dag, till exempel innebandy, ridning, dans eller sociala medier.

– Det här gäller främst tjejer. Killarna stannar oftast kvar i fotbollen.

Carina Wigers 14-åriga dotter Molly tillhör de som vill fortsätta spela. Men nu tvingas hon sluta eftersom spelarna är för få för att bilda ett lag till nästa säsong.

– Molly började gråta när hon förstod vad som skulle hända.

I början av säsongen hade F01-laget 15 spelare. Truppen krympte till 11-12 tjejer, och de två sista seriematcherna tvingades laget lämna walk over eftersom man inte fick ihop fullt lag.

– För att få fortsätta spela har Molly och några andra spelare sökt sig till Älvsjö AIK där de provtränar. Andra är i Enskede IK.

Det var just Enskede IK som denna säsong lämnade in en motion till Stockholms Fotbollförbund som skulle kunna ha inneburit räddningen för Tungelsta IF och andra klubbar med flicklag som riskerar att dö.

Förslaget gick ut på att spelare från 14 år och uppåt skulle kunna spela matcher för flera föreningar under samma säsong. Som exempel skulle Tungelstas F01-lag låna in spelare från Enskede för att få ihop fullt lag. Och spelare från Enskede, som annars kanske skulle ha nött bänken då och då, skulle få spela hela matcher i Tungelstas tröja.

– Men förbundet sa nej, säger en besviken Carina Wiger. De måste först gå igenom regelverk och administration innan det går att lämna klartecken för föreningsblandade lag.

Förbundet utreder nu frågan, och förslaget kan bli verklighet säsongen 2017.

– Jag förstår att förbundet behöver tid på sig. Men det hjälper tyvärr inte oss nu, säger Carina Wiger.

Hon tänker inte ge upp sin ambition och vision om att tjejfotbollen ska blomstra i Tungelsta.

– Vi kanske kan starta om nedlagda lag. Och jag tror att det kommer många nya barn till fotbollen här ute eftersom inflyttningen ökar, säger hon.

Fakta

Var en stormakt

Tungelsta IF bildades 1921.

Under många år har damfotbollen spelat en stor roll i föreningen. Storhetstiden var på 1980-talet då damlaget spelade i landets näst högsta serie, och klubben hade ett eller flera flicklag i alla åldersklasser.

På senare år har tjejfotbollen haft en rejäl nedgång. Spelarbrist har tvingat klubben att slå ihop lag från olika åldersgrupper.

I dagsläget finns bara 40 spelare på dam- och flicksidan. Nu tvingas Tungelsta IF lägga ner damlaget och flicklaget med spelare födds 2001.