Fullt hus på möte om nedläggning av seniorträff i Djursholm

Seniorträff, Djursholm, Danderyd,
Många seniorer deltog på informationsmötet om nedläggning av Odinslund i Djursholm.
Flera arga seniorer samlades när kommunen informerade om nedläggningen av Odinslunds seniorträff i Djursholm.
– Jag har full respekt för att de arga och besvikna, säger Carina Erlandsson.

Under tisdagen hölls ett informationsmöte på Odinslund i Djursholm med anledningen av att seniorträffen ska läggas ner. Något som Mitt i tidigare har rapporterat om.

Mötet hölls bland annat av Britt-Marie Ekström från Danderyds socialkontor och Carina Erlandsson från socialnämnden.

Efter att de förklarat läget med de ekonomiska förutsättningarna i kommunen och informerat om alternativen för seniorerna är det dags för frågestund. Och de var många. Ofta pratar flera personer samtidigt och ilskan hänger i luften.

– Jag har full respekt för att de arga och besvikna, det var väntat. Men det är viktigt att vi har mötet så att ilskan kan riktas mot rätt person, säger Carina Erlandsson som är ordförande i socialnämnden.

Skär ner på icke nödvändiga verksamheter

I Danderyds kommun finns fyra seniorträffar men i september bantas dessa ner till tre. De som i dag träffas på Odinslund i Djursholm föreslås att ta sig till Idala i Stocksund eller någon av de andra två i Kevinge eller Enebyberg.

Men många av seniorerna på mötet ansåg att det är struligt att ta sig med lokaltrafiken till andra platser.

En annan åsikt som framkom var att det blir ett stort ansvar för en person att se till att över 50 seniorer får mat på Idala. Kanske för stort menade några.

Vi har tittat på det som vi måste göra och det som vi inte måste göra även om vi gärna skulle vilja

Carina Erlansson

– Det är många lagar som styr vad vi ska göra i socialnämnden. Vi har tittat på det som vi måste göra och det som vi inte måste göra även om vi gärna skulle vilja. Men i det ekonomiska läge som vi befinner oss i måste vi skära i saker vi inte måste göra, säger Carina Erlandsson.

Britt-Marie Ekström fyller i.

– Vi behåller ändå tre av fyra seniorträffar i kommunen, säger hon.

Seniorträff, Djursholm, Danderyd, Carina Erlandsson, Britt-Marie Ekström

”Kärlekslösa nedskärningar”

När frågestunden närmar sitt slut tar Eivor Schennings, 95, ordet. Hon har varit drivande i frågan och samlat in namnunderskrifter mot nedläggningen av Odinslund.

– Jag förstår att ni kommer att lägga ner Odinslund. Jag förstår också att det är nödvändigt att spara när ekonomin ser ut som den gör. Men det är kärlekslöst att spara på de äldre och de yngre i kommunen, säger Eivor Schennings och alla i rummet applåderade.

Varför just Odinslund läggs ner förklaras av att på Idala finns det bättre förutsättningar för att ta emot fler vilket det inte gör i lokalen i Djursholm.

– Vi vet att många äldre är ensamma och vi väljer att ha tre stycken kvar. Det finns helt andra möjligheter på Idala, säger Britt-Marie Ekström.

Enligt Ekström är årskostnaden för Odinslund mellan 650 000 – 680 000 kronor med lokalhyra och personal.

Men i konsekvensbeskrivningen från socialstyrelsen från i april står det att man skulle spara 450 000 kronor per år och 100 000 kronor i besparing på en volontärsamordnare på att lägga ner seniorträffen. Totalt en besparing på 550 000 kronor per år.