ANNONS

Nedläggning skapar starka reaktioner

<b>Gör Värmdö tillräckligt för flyktingarna? </b>Ronny Nilsson, Gustavsberg.  – Nej, kommunen borde ha kvar boendet, det är fel att stänga ner det tycker jag. Det är illa gjort av dem. En sådan stor kommun som Värmdö borde kunna hjälpa mer.
<b>Gör Värmdö tillräckligt för flyktingarna? </b>Ronny Nilsson, Gustavsberg. – Nej, kommunen borde ha kvar boendet, det är fel att stänga ner det tycker jag. Det är illa gjort av dem. En sådan stor kommun som Värmdö borde kunna hjälpa mer.
&lt;b&gt;Gör Värmdö tillräckligt för flyktingarna? &lt;/b&gt;Mikael Olsson, Gustavsberg.  – Det är en knepig fråga. Jag tycker nog att kommunen har gjort sitt ändå. I slutändan handlar det om pengar och att alla andra verksamheter också har behov av resurser.
<b>Gör Värmdö tillräckligt för flyktingarna? </b>Mikael Olsson, Gustavsberg. – Det är en knepig fråga. Jag tycker nog att kommunen har gjort sitt ändå. I slutändan handlar det om pengar och att alla andra verksamheter också har behov av resurser.
&lt;b&gt;Gör Värmdö tillräckligt för flyktingarna? &lt;/b&gt;Kjell Hågensen, Gustavsberg.  – Om jag har förstått saken rätt så handlar det om brist på resurser och det kan man förstå. Det handlar om pengar. Visst vill man hjälpa men var ska man dra gränsen?
<b>Gör Värmdö tillräckligt för flyktingarna? </b>Kjell Hågensen, Gustavsberg. – Om jag har förstått saken rätt så handlar det om brist på resurser och det kan man förstå. Det handlar om pengar. Visst vill man hjälpa men var ska man dra gränsen?
&lt;b&gt;Gör Värmdö tillräckligt för flyktingarna? &lt;/b&gt;Birgitta Nilsson, Gustavsberg.  – Det tycker jag verkligen inte. Det är inte klokt att kommunen stänger ner boendet, det är jättedåligt. Vi borde kunna bjuda till mer och inte skicka ut människor i kylan.
<b>Gör Värmdö tillräckligt för flyktingarna? </b>Birgitta Nilsson, Gustavsberg. – Det tycker jag verkligen inte. Det är inte klokt att kommunen stänger ner boendet, det är jättedåligt. Vi borde kunna bjuda till mer och inte skicka ut människor i kylan.
&lt;b&gt;Gör Värmdö tillräckligt för flyktingarna? &lt;/b&gt;Rawnaq Mezher, Gustavsberg.  – Jag tycker att kommunen borde kunna fortsätta att ha ankomstboendet öppet för nyanlända flyktingar. Vart ska de annars ta vägen? Vi borde kunna hjälpa fler personer.
<b>Gör Värmdö tillräckligt för flyktingarna? </b>Rawnaq Mezher, Gustavsberg. – Jag tycker att kommunen borde kunna fortsätta att ha ankomstboendet öppet för nyanlända flyktingar. Vart ska de annars ta vägen? Vi borde kunna hjälpa fler personer.
Flera hundra volontärer har ställt upp vid ankomsboendet för flyktingar, och givmilda Värmdöbor har lämnat kläder och skor. Nu läggs boendet ner och containrarna bommas igen och forslas bort.
Flera hundra volontärer har ställt upp vid ankomsboendet för flyktingar, och givmilda Värmdöbor har lämnat kläder och skor. Nu läggs boendet ner och containrarna bommas igen och forslas bort.
Värmdö kommuns beslut att stänga ankomstboendet för flyktingar har rört upp känslor.

Samtidigt svarar Alliansen med att öka mottagandet av ensamkommande barn.
ANNONS

Flera hundra volontärer räckte inte. Som Lokaltidningen Mitt i tidigare har berättat så stänger Värmdö kommun ner sitt ankomstboende för flyktingar i slutet av januari, trots Migrationsverkets förfrågan om att hålla det öppet till i slutet av april eller juni.

Bakgrunden till beslutet är både att boendet inte sägs hålla rätt standard och brist på personal, då personal lånats från övriga verksamheter.

Ett konstigt resonemang, menar Mats Skoglund (V).

– Att säga att boendet inte håller standarden eller att det beror på personalbrist är bara ett sätt att slippa ta ansvar. Har man problem med utbildad personal i övriga verksamheter måste man kanske under en kort period göra lite enklare utredningar.

– Och vad gäller boendets standard så har ju de här människorna inget annat alternativ, säger han.

När Lokaltidningen Mitt i pratar med Värmdöbor är de flesta för att boendet ska fortsätta hållas öppet.

– Var ska de annars ta vägen? Vi kan välja att flytta, men de har inget val. Vi är en ganska stor kommun och borde kunna göra mycket mer, säger Malin Milland i Gustavsberg.

Ulla Svensson på Svartsö tycker att boendet borde kunna fortsätta drivas med ideella krafter.

– Det är synd om flyktingarna, men samtidigt kan kommunen inte hjälpa alla. Men om frivilliga orkar och känner att de har tiden att fortsätta att hjälpa så borde boendet hållas öppet, säger hon.

ANNONS

Inte heller Socialdemokraterna står bakom beslutet att stänga ankomstboendet.

– Det är en självklarhet att fortsätta eftersom att det har gått fantastiskt bra och det finns ett behov. Det finns heller inga kostnader som Värmdö måste stå för, de ersätts av staten. Varför då inte ha det öppet, när vi klarar av det? säger Annika Andersson Ribbing (S).

Istället för ankomstboendet, som hittills hjälpt 200 personer, satsar kommunen på att öka sitt mottagande av ensamkommande flyktingbarn under 2016.

Genom en överenskommelse med länsstyrelsen ökas antalet platser från 23 till 171.

– Vi kommer att ställas inför många utmaningar för att kunna erbjuda de här barnen ett humanitärt mottagande med boende och möjlighet till en skolgång av hög kvalitet. Men det är av stor vikt att vi bidrar och tillsammans med övriga kommuner tar ansvar för den här situationen som vi står inför i Sverige idag, säger Monica Pettersson (M), kommunstyrelsens ordförande.

Men varken Annika Andersson Ribbing (S) eller Mats Skoglund (V) tycker att det räcker.

– Vi ligger fortfarande i botten av hela landet när det gäller flyktingmottagandet, säger Mats Skoglund.

– Och den här retoriken från Alliansen att ställa två grupper mot varandra, asylsökande och ensamkommande barn, jag hade gråten i halsen under kommunstyrelsemötet. Jag tycker att det är sorgligt att vi inte kan göra mer, säger Annika Andersson Ribbing.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Värmdö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.