Nedläggningen av ringlinjen: ”Bästa som hänt”

Ringlinjerna 601 och 602 lades ner och ersattes av tvärlinjer i januari.
Ringlinjerna 601 och 602 lades ner och ersattes av tvärlinjer i januari.
John Wedberg
John Wedberg tycker att busstrafiken i Danderyd har blivit mycket bättre.
John Wedberg tycker att bussomläggningarna i Danderyd har fått oförtjänt mycket kritik.
– Jag har åkt linjen över 30 år, och det här är det bästa som har hänt, säger han.

Förändringarna i kollektivtrafiken i Danderyd – där ringlinjerna 601 och 602 lades ner och ersattes av tvärlinjer – har mötts av en hel del kritik. Men alla är inte missnöjda.

John Wedberg som bor i Hammarbacken, med Torsplan som närmaste hållplats, säger att det för honom och många andra i hans område har blivit mycket bättre sedan bussomläggningen.

– Jag har aldrig sett så mycket folk på bussen som nu. Jag brukar fråga de som åker vad de tycker också, och jag har faktiskt inte hört någon som inte är nöjd. För oss har det blivit mycket bättre. Jag har åkt linjen över 30 år, och det här är det bästa som har hänt oss.

”Jag har aldrig sett så mycket folk på bussen som nu”


LÄS MER: Protesterar nedläggningen: ”Så nedvärderande”


Synkar bättre med tunnelbanan

Framför allt tycker han att bussarna synkar mycket bättre med tunnelbanan nu, efter förändringen.

– Det var katastrof innan. Bussen från Mörby centrum gick när tunnelbanan var på väg in på stationen, så att man fick vänta en halvtimme på nästa. Då var det många som tog 607:an i stället, fastän det för min del är betydligt längre att gå. Det här ledde till att 602:an ofta gick nästan helt tom, vilket ju känns väldigt onödigt.

”Riktningarna är mycket bättre”

En del av kritiken mot bussomläggningen har varit att tidtabellen för vissa inte matchar skolschemat. Vilket lett till att föräldrar i stället får skjutsa barnen till skolan. John Wedberg poängterar att han inte har någon uppfattning om hur just det har fungerat, men att det i första hand är den nya färdlinjerna han är nöjd med.

– Avgångstiderna har jag ingen uppfattning om, men riktningarna är mycket bättre. Så här stora bussar ska inte gå på så små villavägar som vid Ekbacken och Borgen-området. Det är inte säkert. Jag var med om flera tillfällen där bussar möttes i en  kurva och körde sönder räcket på närliggande tomt, säger han och fortsätter:

– Sedan tycker inte jag att det är hela världen om skolungdomarna behöver ta en promenad som är någon minut längre. Det är bra att röra på sig lite.

”Så här stora bussar ska inte gå på så små villavägar som vid Ekbacken och Borgen-området”


LÄS MER: Det klagar bussresenärerna i Danderyd mest på


Utvärderar kollektivtrafiken

SL har tidigare sagt till Mitt i att ambitionen när de gör förändringar i kollektivtrafiken är att det ska bli ”bäst för flest”.

– Det har också kommit önskemål från kommunen om att bussen ska gå längs huvudstråken, inte på småvägarna som har dålig vägstandard, sa Claes Keisu, presskommunikatör på SL.

Enligt Bengt Sylvan (L), ordförande i tekniska nämnden i Danderyds kommun, håller Arriva på med en utvärdering av kollektivtrafiken, som väntas vara klar runt april–maj i år.
– Vi avvaktar lite tills dess. Då kan vi se vad som varit bra och mindre bra – och se vad vi kan göra åt det, sa han till Mitt i, i början av mars.