ANNONS

Björkbacken – från nedläggning till moderna japanska toaletter

Björkbacken
Björkbackens äldreboende är omodernt och ska byggas om.
Från nedläggningshot och protester – till hypermoderna japanska toaletter.
I går kväll klubbades planerna för Björkbackens nya äldreboende.
Tanken är att skapa ”landets mest moderna äldrecentrum”, enligt kommunen. Men inte alla äldre får plats när boendet är ombyggt.
ANNONS

Turerna har varit många, efter Arbetsmiljöverkets kritik mot arbetsmiljön.

Problemet är att hygienutrymmena är för små, berättar Tony Thorén (L), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

– I grunden är det inget fel på fastigheten men toaletterna och duscharna är för små. Det är svårt att hantera en rullstol vid toaletterna, säger han.

Skulle läggas ner

Först bestämde det dåvarande Alliansledda styret att lägga ner Björkbacken.

Men efter att Arbetsmiljöverket gett kommunen längre tid på sig att åtgärda bristerna, till senast 2022, har kommunen under nytt politiskt styre bestämt sig för att bygga om äldreboendet.

I går kväll klubbades planerna när kommunstyrelsen möts.

Vi ska köra in all välfärdsteknik som finns.

Tony Thorén

Planen är att bygga landets mest moderna äldrecentrum med ett äldreboende, ett trygghetsboende och plats för olika träffpunkter, hemtjänsten och dagverksamhet.

Politikern Tony Thorén ger några exempel på moderniseringen.

ANNONS

– Vi ska köra in all välfärdsteknik som finns. Det är trygghetssensorer, nattbelysning, elektroniska lås och japanska toaletter. Det är en intelligent toalettsits med automatisk spolning och värme. Det är inte så stora kostnader när vi ändå ska bygga om, säger han.

Färre platser än i dag

Dagens Björkbacken har plats för 93 äldre på olika enheter. Eftersom lägenheterna måste vara större, för att rymma större badrum, får det ombyggda Björkbacken färre platser.

Äldreboendet får i ett första steg 36 platser, med målet att bygga ytterligare 27 platser senare. Även ett nytt typ av trygghetsboende, med 20 platser, planeras.

Planen är att de äldre ska flytta till ett annat boende när Björkbacken byggs om.

Fakta

Demonstration ordnades

Tre av Björkbackens avdelningar har redan stängts ner.

När planen var att lägga ner Björkbacken ordnades en demonstration för att protestera mot detta, då personalen inte var garanterade att följa med vid den tänkta flytten. Även PRO, SPF Seniorerna och Tyresö Finska Föreningen protesterade mot nedläggningsplanen.

Källa: Mitt i