Nedläggningshot mot populär skola

”Situationen är tråkig, men jag är övertygad om att skolan löser det på bästa sätt. De kommer inte att överge oss utan att en lösning är klar”, säger Sara Gidlund som nu börjar i tvåan på Fria gymnasieskolan.
”Situationen är tråkig, men jag är övertygad om att skolan löser det på bästa sätt. De kommer inte att överge oss utan att en lösning är klar”, säger Sara Gidlund som nu börjar i tvåan på Fria gymnasieskolan.
Krympande årskullar, hård konkurrens och negativ publicitet kring friskolekoncerner.

Det slår mot Fria gymnasieskolan i Handen som stoppar intaget av nya elever. Mycket tyder på att skolan läggs ner om ett år.

Det är trångt i Fria gymnasieskolans korridor när möbler och lådor från övervåningen rensas ut. Rektor Per Svenneborg är smått stressad. Det är mycket på schemat inför första skolveckan. Möbelflytt kombineras med möten.

Fria gymnasieskolan är en av Stockholms första friskolegymnasier och har sedan den startades av ett lärarkollektiv 1995 varit inklämd i Handenterminalen.

Men nu är frågan hur länge till skolan kommer att leva kvar.

Naturvetenskapliga programmet har lagts ner sedan tidigare och före sommaren bestämde sig skolan för att stoppa intaget helt för nya ettor, eftersom ansökningarna var för få.

Treorna och tvåorna får läsa det kommande läsåret som väntat och i höst fattas ett formellt beslut om framtiden.

Enligt uppgifter till Lokaltidningen Mitt i är en nedläggning av skolan aktuell nästa sommar, vilket skulle göra att tvåorna får gå trean på en annan skola.

18-åriga Sara Gidlund är småbarnsmamma och var skoltrött när hon började på Fria gymnasieskolan förra året.

– Det här är den bästa skolan jag någonsin haft att göra med. Lärarna är nära oss, ställer stora krav, men stöttar oss. Det är jättetråkigt om de får lägga ner, men jag hoppas att det kan vända. Problemet är att vem som helst kan köpa eller starta en svensk friskola i dag, vi som går på seriösa friskolor blir lidande.

Skolans resultat har varit bra statistiskt sett i jämförelse med övriga gymnasier i Södertörn. Utbildningsförvaltningen menar att skolan fungerat på ett väldigt bra sätt och att eleverna varit mycket nöjda.

Per Svenneborg var med och startade skolan för 18 år sedan.

– I höst tar vi beslut och nu kör vi ett år till. Men jag tror att det blir tufft att komma tillbaka. Det blåser fruktansvärt mot friskolor just nu efter skriverierna om JB-gymnasierna. Trots att vi är ett lärarkollektiv som driver skolan och inte har samma vinstintresse så åker vi också.

Skolan, som i dagsläget har 110 elever, för diskussioner med utbildningsförvaltningen om hur de nuvarande tvåorna kan få hjälp av kommunen om skolan läggs ner.

Det här är den ­bästa skolan jag någonsin haft att göra med.sara gidlund, elev

Fakta

Flera börjar på Fredrika Bremer

Trots mindre årskullar i Haninge och i länet har allt fler elever börjat på kommunala Fredrika Bremer-gymnasierna de senaste fyra åren.

2010 antogs 687 elever på Fredrika Bremer-gymnasierna

2011 antogs 716.

2012 antogs 724.

2013 antogs 728.

(Siffrorna gäller för juni månad varje år)

Enligt befolkningsprognoserna blir elevkullarna större igen under de närmaste åren.

Källa: Haninge kommun