ANNONS

Nedskräpning slår rekord i Vasastan

Fimpar, glassplitter och ölburkar – nedskräpningen på Norrmalm har ökat rekordartat.
ANNONS

– Problemet är stort, människor upplever att det är mycket mer skräp nu än för några år sedan, säger Johanna Ragnartz, vd vid Håll Sverige Rent.

Sommar och sol – då kommer engångsgrillen och bag-in-boxen fram och på morgonen syns resterna efter nattens fester i parker och på gator och torg.

Problemet med en nedskräpad innerstad fortsätter att öka och i Norrmalms stadsdel har anmälningarna nästan fördubblats.

Fram till den 1 juli i år har trafikkontoret haft 1 045 ärenden som rört renhållning och nedskräpning, främst längs gator – mot bara 525 för motsvarande period i fjol.

Och det handlar om allt ifrån överfulla papperskorgar, glassplitter och ölburkar till byggmaterial som inte fraktats bort.

Men även i parkerna växer skräpmängden.

– Vi har en ökad konsumtion och rör oss mycket mer utomhus. Dessutom finns det någon sorts allmän tanke eller trend att man inte tar ansvar för att det är en gemensam plats, säger Johanna Ragnartz.

Sedan fyra år tillbaka kan polisen skriva ut böter för nedskräpning men den nya lagen används sällan – bara tre böter skrevs ut i Stockholm mellan januari och maj i år.

– Man måste ta någon på bar gärning och polisen kan inte alltid vara ute och patrullera. Vi tycker att kommunen ska ta över ansvaret, de har personal som ofta är ute och rör sig som till exempel parkeringsvakter, säger Krister Mandorff, enhetschef vid trafikkontoret.

ANNONS

En orsak till ökningen på Norrmalm kan vara att fler anmält via den nya ”Tyck till”-appen.

– Gör man det lättare att anmäla kommer fler att göra det.

Vi har en ökad konsumtion och rör oss mycket mer utomhus.