Nedskräpningen har slagit rekord

Fimpar, glassplitter och ölburkar – nedskräpningen i Skarpnäcks stadsdel har ökat rekordartat.

– Problemet är stort, människor upplever att det är mycket mer skräp nu än för några år sedan, säger Johanna Ragnartz, vd på organisationen Håll Sverige Rent.

Problemet med nedskräpning fortsätter att öka och i Skarpnäck har anmälningarna nästan fördubblats. Fram till den 1 juli i år har trafikkontoret haft 160 ärenden som rört renhållning och nedskräpning – främst längs gator – mot bara 88 för motsvarande period i fjol.

Det handlar om allt ifrån överfulla papperskorgar, glassplitter och ölburkar till byggmaterial som inte fraktats bort.

Städningen är stadsdelens ansvar. Förra året lade man 2 miljoner kronor på att städa, mot 1,3 miljoner 2010.

Sedan fyra år tillbaka kan polisen skriva ut böter för nedskräpning men den nya lagen används sällan. Bara tre böter skrevs ut i Stockholm mellan januari och maj i år.

– Man måste ta någon på bar gärning och polisen kan inte alltid vara ute och patrullera. Vi tycker att kommunen ska ta över ansvaret, de har personal som ofta är ute och rör sig som till exempel parkeringsvakter, säger Ragnartz.

En orsak till ökningen i Skarpnäck kan bero på att fler anmält via den nya ”Tyck till”- appen, menar Krister Mandorff, enhetschef på trafikkontoret.

– Gör man det lättare att anmäla så kommer fler passa på att göra det. Nu kan allmänheten gå in direkt på hemsidan och med ett enkelt knapptryck säga till om det är skräpigt på en plats, säger han.

Gör man det lättare att anmäla så kommer fler att passa på och göra det.