ANNONS

Nedtrappning efter terrorvarningen

Polisen trappar ned.
Polisen trappar ned.
Polisen gick i början av förra veckan in i så kallat stabsläge efter uppgifter om att terrorister kunde ha rest in i Sverige.

Nu bedömer polisen att de kan återgå till att arbeta som vanligt igen.
ANNONS

Det var i tisdags förra veckan som det kom ut uppgifter om att terrorister från Irak kunde ha rest till Sverige. Saken klassades som en så kallad ”särskild händelse” av polisen vilket innebär att de avsatte extra resurser för att stödja Säpo och för att vara på alerten vid händelser.

– Det är naturligt att vi också ingår om Säpo och Nationella operativa avdelningen gör det, sade stockholmspolisens presstalesman Kjell Lindgren förra veckan till Lokaltidningen Mitt i.

Kjell Lindgren förklarade vad stabsläge innebär.

– Det är helt och hållet i förberedande syfte. Om det händer något kan vi agera med kort varsel och behöver inte börja från noll. Stabsorganisationen förbereder, kollar upp vilka som jobbar och vem som ska göra vad. Så om man trycker på knappen är det bara att åka.

Nu bedömer dock polisen att de inte behöver ligga i stabsläge.

Terrorhotet kategoriseras som förhöjt i Sverige sedan 2010. På sin hemsida skriver polisen att de har en kontinuerlig vaksamhet och beredskap sedan 2010.

Läs även: Stabsläge efter uppgifter om terrorhot

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.