Nej, inga ”svävande trottoarer” planeras

En av Anders Berenssons visionsbilder för området längst Klarastrandsleden.
En av Anders Berenssons visionsbilder för området längst Klarastrandsleden.
En artikel om "svävande trottoarer" och 5,800 bostäder ovanpå tågspåren nordväst om Centralstationen har fått stor spridning på internet.

Men idén är inget färdig förslag, utan en idé från valrörelsen som fått nytt liv.

”Sweden is building massive ‘floating’ sidewalks in downtown Stockholm”. Den rubriken mötte många läsare på Facebook i torsdags och fick nog en del att sätta morgonkaffet i vrångstrupen. Artikeln har skrivits av den amerikanska webbtidningen Techinsider och har ”gillats” av tusentals läsare runt om i världen.

I artikeln beskrivs hur en svensk arkitektfirma har ritat nya planer för ”Klarastaden” eller ”Clear town” som området kallas i artikeln.

En stor mängd höghus hus kopplade via broar på taken ska, enligt artikeln, byggas på en överdäckning av spåren nordväst om Centralstationen. Det hela har beställts av ”den svenska regeringen” och kan börja byggas 2018 ”om allt går enligt planen”.

Men nu kan Mitt i antingen lugna oroliga höghusmotståndare, eller göra byggsugna läsare besvikna. Det finns just nu inga planer på en helt ny ”Klarastad”, det kan arkitekten Anders Berensson som citeras i artikeln intyga.

– De ringde upp mig för någon vecka sedan och verkar ha missförstått mig lite, säger han och skrattar.

Idén om Klarastaden kommer inte från den svenska regeringen utan från Centerpartiet som förrförra året använde hans skisser i valrörelsen.

Att han sagt att en byggstart kan dra igång 2018 är också ett missförstånd, menar Anders Berensson.

– Jag läste det där och fick lite ont i magen. Vad jag menade var att om Centerpartiet bestämde i Stockholm hade själva arbetet med projektet kunnat sätta igång 2018.

Tycker du fortfarande att Klarastaden är en bra idé?

– Absolut, och det är jättekul att det har fått spridning. Sen är det lite synd att det misstolkas.