ANNONS

Örbyskolan blir utan högstadium

Örbyskolan
Det blir inget högstadium på Örbyskolan efter 2023.
Det ser inte ut att bli något permanent högstadium på Örbyskolan. Utbildningsförvaltningen anser inte att det finns något behov när utbyggnaderna av Sjöängsskolan, Sturebyskolan och Bäckahagens skola är klara.
– De rycker undan mattan för en väl fungerande verksamhet, säger Ulf Walther (S).
ANNONS

Örbyskolan har sedan ett par år ett tillfälligt högstadium.

Tidigare skolborgarrådet Olle Burell (S) gav som lokalt vallöfte att högstadiet på Örbyskolan skulle permanentas. När de grönblå alliansen tog över makten i stadshuset skrev fullmäktigeledamoten och Örbybon Ulf Walther (S), en motion om att permanenta högstadiet på Örbyskolan.

Men utbildningsförvaltningen säger nej. Vid en permanent F-9-organisation måste skolans idrottssal, specialsalar samt matsal byggas ut för att kunna motsvara den ökade elevkapaciteten årskurs 7-9. Förvaltningen menar att tomten då behöver utökas och att en ombyggnation är ”kostnadsmässigt olämplig”.

Sturebyskolan, Bäckahagens skola och Sjöängsskolan håller på att byggas ut. När de utbyggnaderna är klara 2023 finns det inte längre något behov av ett högstadium på Örbyskolan, enligt utbildningsförvaltningen. Örbyskolan kommer däremot att utökas med en parallell F-6.

”Tar bort en väl fungerande verksamhet”

Ulf Walther är kritisk till utbildningens resonemang.

De kan inte tvinga Örbyföräldrarna att sätta sina barn i Bäckahagens skola. Det går inte att bedriva matematik som på DDR-tiden.

ANNONS

Ulf Walther (S).

– Förvaltningen verkar bortse från det fria skolvalet. De kan inte tvinga Örbyföräldrarna att sätta sina barn i Bäckahagens skola bara för att de bygger ut den. Det går inte att bedriva matematik som på DDR-tiden. Örbyföräldrarna kan lika gärna sätta sina barn i Engelska skolan istället, säger Ulf Walther och fortsätter:

– Det vi vet är att föräldrarna vill ha sina barn i Örbyskolan. De rycker undan mattan för en väl fungerande verksamhet.

Är det försvarbart att bygga ut om det inte finns ett tillräckligt elevunderlag?

–  Det byggs massor i närområdet, det finns ett fantastiskt underlag. Dessutom tror vi på en sammanhållen skola där man kan gå hela vägen till nian och inte behöver bussas runt.

Driver du som Örbyförälder den här frågan i egen sak?

– Nej, mina ungar är garanterade att få gå klart högstadiet på Örbyskolan. Jag har inget egenintresse. Men jag tycker att alla skolor ska utredas om de kan utökas till F-9-skolor för att få en sammanhållen skolgång.

Ärendet ska upp på utbildningsnämnden på torsdag, den 31 januari.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.