Nej till att sälja stans saluhallar

Förslaget om att sälja ut stans saluhallar röstades ner av fastighetsnämnden förra veckan.

M-förslaget fick inte stöd bland övriga politiker.

För ett par veckor sedan berättade Lokaltidningen Mitt i om det tidigare borgarrådet Joakim Larssons (M) förslag att sälja ut saluhallarna. Han tycker inte att öppettiderna i Östermalmshallen, Hötorgshallen och Söderhallarna är tillräckliga.

– Kommunen ska inte bedriva den här sortens affärsverksamhet. Det är en ideologisk fråga för oss, sa han då till Mitt i.

Flera handlare i Hötorgs- och Östermalmshallen uttryckte oro inför förslaget och trodde att en privat ägare skulle innebära att hallarna fylldes med annan verksamhet och blev som vilka gallerior som helst.

Men något gehör för sitt förslag fick Joakim Larsson inte när det var uppe i fastighets- och exploateringsnämnden i förra veckan. Den rödgröna majoriteten (FI sitter inte med i nämnderna) gick på förvaltningens linje som är att saluhallarna ska vara kvar i Stockholms stads ägo.

Allianspartnern Folkpartiet, som i stadsbyggnadsfrågor ofta vill värna om äldre hus, gav inget stöd till det moderata förslaget. I stället kom partiet med egna yttranden om att hallarna är viktiga delar av stans kulturarv och bidrar till stadslivet.

Mimmi Deijerud Engholm, FP:s gruppledare i Östermalms stadsdelsnämnd, markerade sitt stöd i ett pressmeddelande.

– Det är ekonomiskt obegripligt att vilja sälja Öster­malmshallen just efter att man har varit med och beslutat om en stor investering för att den ska kunna fortsätta som saluhall i många år, kommenterade hon.

Fakta

Söderhallarna kan säljas

Staden äger och förvaltar saluhallarna genom fastighetsnämnden.

För Söderhallarna, där lönsamheten och kundtillströmningen är lägre, finns det planer på en försäljning. Huset ägs av staden tillsammans med fastighetsbolaget Atrium Ljungberg och staden förhandlar om att sälja ut sin del. Pengarna ska finansiera ombyggnaden av Forsgrénska badet vid Medborgarplatsen.