ANNONS

Nej till bostäder – ja till lagerlokal

Framför folkhögskolan kommer Skarpnäcksborna att få ännu fler lagerlokaler. Håkan Carlsson tycker det är ett slöseri med mark.
Framför folkhögskolan kommer Skarpnäcksborna att få ännu fler lagerlokaler. Håkan Carlsson tycker det är ett slöseri med mark.
Det blev som bekant ingen simhall. Nu byggs istället en stor lagerlokal utanför Skarpnäcks folkhögskola.

Byggherren ville bygga studentbostäder. Men staden sa nej.
ANNONS

Planen var till en början att bygga en simhall på den stora gräsytan framför Skarpnäcks folkhögskola. Men det blev för dyrt.

Nu blir det en lagerlokal på 6 000 kvadratmeter i stället.

– Ett otroligt slöseri med mark. Man hade ju kunnat bygga bostäder men i stället smäller man upp ett stort industrischabrak, säger Håkan Carlsson som tillsammans med Barbro Lindqvist driver föreningen Hållbar utveckling i förorten.

Marken är sedan 80-talet detaljplanerad för industri.

– Men när det skulle bli simhall här var det inga problem, säger Håkan Carlsson.

Nyligen lämnade Miljöpartiet in en skrivelse för att undersöka möjligheten att ändra på beslutet om att bygga lager, eftersom byggandet ännu inte kommit i gång.

– Vi tycker att det är dumt att bygga för industri så nära kollektivtrafik, säger Elin Olsson (MP) ledamot i exploateringsnämnden.

Det finns dock enligt stadsbyggnadskontoret ett tomträttsavtal sedan september. Det är mycket svårt att häva och gäller normalt i 60 år. Företaget som fick markanvisningen heter Rörexpressen men det är dotterbolaget Fastighetsexpressen som ska bygga. Bolaget annonserar redan om att det kommer att finnas lagerlokaler att hyra på platsen inom kort.

Men just nu står det still. Firman fick avslag på sin bygglovsansökan eftersom den var ofullständig.

ANNONS

– Vi har väntat med flit. Vi ville nämligen undersöka möjligheten att bygga studentbostäder, säger vd:n David Andersson.

Det var ingenting som staden nappade på. Enligt projekthandledaren Peter Wennberg passar det inte i planerna för marken – som är detaljplanerad för industri.

– Det finns för få arbetsplatser i söderort. På detta sätt skapas arbetstillfällen i området. Tanken är att mindre företag som har behov av större lager, som byggfirmor och tryckerier, ska flytta in, säger han.

Enligt honom tittar man istället på möjligheten att bygga studentlägenheter längre fram i tiden – inom ramen för den övergripande planen för Bagarmossen och Skarpnäck.

Så länge kan inte Fastighetsexpressen vänta.

– Vi är ett litet bolag, och det är dyrt att sitta på marken. Därför fortsätter vi med lagerbyggnaden nu, säger Daniel Andersson.

Att det redan finns mycket ledigt lagerutrymme i Skarpnäck ser David Andersson inte som ett problem. Eftersom söderort är stort och Skarpnäck ligger bra till är det lätt att få kunder.

ANNONS