ANNONS

Nej till bredare fyrakilometersspår i Alby

140 träd hade behövt fällas om Tyresö kommun hade fått bredda fyrakilomtersspåret i Alby. Tidigt i våras uppmärksammades detta av Solveig Dahl, ordförande i naturskyddsföreningen Tyresö.
140 träd hade behövt fällas om Tyresö kommun hade fått bredda fyrakilomtersspåret i Alby. Tidigt i våras uppmärksammades detta av Solveig Dahl, ordförande i naturskyddsföreningen Tyresö.
Naturintresset vann över friluftsintresset. Det blir ingen breddning av fyrakilometersspåret i Alby naturreservat.

Södertörns miljö- och hälsoskyddsförbund säger nej.
ANNONS

Södertörns miljö- och hälskoskyddsförbund, SMOHF, säger nej till att hugga ned träd för att bredda fyrakilometersspåret i Alby friluftsområde.

– Vi bedömde att det gick emot reservatsföreskrifterna, säger Stefan Engblom, chef för SMOHF:s landsbygdsavdelning.

Tyresö kommun ville bredda spåret, dels för att förbättra möjligheterna till skidåkning, men också för att minska trängseln i spåret, då Alby är kommunens enda friluftsområde.

Solveig Dahl, ordförande i Naturskyddsföreningen Tyresö, välkomnar SMOHF:s beslut.

– Vi tycker att det här är rätt, för man kan inte göra vad som helst i ett naturreservat. Nu blir det ju pengar över till annat roligt. Vi tycker att en äventyrslek vore bra. Den lekplatsen som finns där nu är ju ganska tråkig, säger hon.

Tyresö kommun hade också ansökt hos SMOHF om att få byta ut nuvarande lampor i både två- och fyrakilometersspåret mot LED-lampor. Detta säger SMOHF ja till.

Dick Bengtson, kultur- och fritidsnämndens ordförande kallar SMOHF:s beslut folkhälsofientligt.

– Om man inte kan nyttja ett fantastiskt friluftsområde till skidåkning och andra motionsaktiviteter, var ska man då ordna sådana anläggningar? Vi vill inte bredda spåret för att göra våld på naturen, utan för att öka tillgängligheten, inte minst för medborgare med funktionsnedsättning. Om det är möjligt, kommer vi naturligtvis att driva frågan vidare.

Läs en tidigare artikel om breddningen av spåret här.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Tyresö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.