Nej till fler rastgårdar

Camilla Sjöholm är en av Huddinges många hundägare som efterfrågar fler hundrastgårdar.
Camilla Sjöholm är en av Huddinges många hundägare som efterfrågar fler hundrastgårdar.
Med ett utbrett koppeltvång i hundtäta Huddinge finns önskemål om fler rastgårdar, men politikerna säger nej.

– Det är inget som finns i planeringen för 2016, säger Christian Ottosson (C).

Flera medborgarförslag med önskemål om hundrastgårdar i Huddinge har lämnats in under de senaste åren. Förslagen har gällt bland annat Skogås och Vårby, men politikerna har sagt nej.

Enligt polis och kommun är okopplade hundar ett problem i Huddinge, något som Mitt i uppmärksammade i förra veckans nummer. Koppeltvång gäller på offentliga platser i hela kommunen, med undantag för en kommunal hundrastgård i Huddinge centrum.

Det kan jämföras med ett 20-tal hundrastgårdar i Botkyrka, som enligt Jordbruksverket har nästan 1 000 färre registrerade hundar i kommunen än Huddinges nära 5 000 hundar.

– Det är inte konstigare än att vi har olika prioriteringar i kommunerna. Jag är medveten om behovet av en eller flera rastgårdar till, men det finns inte medel för det under 2016. Vi får eventuellt se nästa år, säger Christian Ottosson (C), ordförande i natur- och byggnadsnämnden.

Vid hundrastgården i Huddinge centrum springer rottweilern Ceasar runt i snön.

– Bland hundägare pratas det om att det saknas bra hundrastgårdar. Det skulle vara bra om det finns om inte i varje del av kommunen så i varje fall i fler än nu, säger Ceasars ägare Camilla Sjöholm.

Men det hör inte till vanligheterna att hon går dit med sin hund.

– Tyvärr så är den här dåligt skött. På sommaren är det högt gräs och mycket krossat glas. Och på hösten blir det becksvart för belysningen är så dålig, säger hon.

Hon har påtalat detta för kommunen, men har fått svaret att den kostar för mycket att hålla i ordning.

– Jag tar med mig den frågan. Givetvis ska den hundrastgård vi har inbjuda till användning, säger Christian Ottosson.