Nej till folkomröstning om Campus Vaxholm

Medborgare rasade över kommunens beslut att riva Norrbergsskolan och bygget på Campus Vaxholm.
Medborgare rasade över kommunens beslut att riva Norrbergsskolan och bygget på Campus Vaxholm.
En kommunal folkomröstning om bygget av det nya Campus Vaxholm fick nej i förvaltningsrätten.

Domstolen konstaterar att kommunens bedömning om ogiltiga namnunderskrifter är korrekt.

Vaxholms kommun avslog i somras initiativet om en folkomröstning om bygget av Campus Vaxholm som flera Vaxholmsbor krävt ska stoppas.

I ett folkinitiativ med en namninsamling krävde man en folkomröstning om bygget med motiveringen: ”Jag anser att bygget av den nya skolan på Campus Vaxholm-området ska stoppas, för att istället bevara Norrbergsskolan och anpassa den till dagens och morgondagens behov.”

Enligt lag krävs det att tio procent av de röstberättigade i en kommun begär en folkomröstning för att frågan ska tas upp i kommunfullmäktige – det vill säga 840 namn enligt Vaxholms stad. Kommunen godkände bara 714 av de 1226 namn som samlat in.

Lokaltidningen Mitt i har tidigare skrivit att medborgare kritiserade kommunens sätt att räkna namnen.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätten. Domen kom den i fredags och där fick kommunen rätt. Förvaltningsrätten anser att stadens bedömning är korrekt och avslår därför överklagandet.

Namninsamlingens initiativtagare Göran Malmsten är kritisk till förvaltningsrättens beslut.

– Man går ju inte efter allmänhetens krav, man ställer sig bakom kommunförvaltningens tolkning. Man har angett som själ för domen ”en sådan prövning avser beslutets laglighet och inte dess lämplighet och själighet”. Men vad är en laglighet om det inte bygger på lämplig och skälighet? Jag kommer definitivt att överklaga det här, säger han.