Energimarknadsinspektionen har gett Svenska kraftnät lov att anlägga en ny luftburen kraftledning som ska ersätta befintlig kraftledning mellan Odensala i Sigtuna kommun och Överby i Sollentuna kommun, vilket Mitt i tidigare rapporterat om. Den nya kraftledningen blir bredare och kommer att gå via ett område med höga naturvärden, norr om Vaxmyra i Upplands Väsby.

Kraftledning i Viby, Sollentuna.

Kraftledning i Viby, Sollentuna.

Tomas Stark

Det har funnits starkt lokalt motstånd mot luftburna kraftledningar i flera kommuner, bland annat Järfälla och Sollentuna. Även Upplands Väsby kommun är kritisk till en luftburen ledning genom känslig natur.

– Att bygga ut det svenska kraftnätet är nödvändigt och brådskande, men måste ske med respekt för vår natur. Den gammelbarrskog som kännetecknar området blir allt mer sällsynt i landskapet. Området har höga värden för friluftsliv och bidrar till biologisk mångfald. En markförläggning skulle lösa problemet och minska intrånget i denna värdefulla natur- och kulturmiljö, säger kommunstyrelsens ordförande Mathias Bohman (S) i en kommentar.

Medför avverkning

Kommunen har under sommaren överklagat beslutet till regeringen med motiveringen att ledningssträckan innebär avverkning av träd inom en nyckelbiotop som är viktig för den biologiska mångfalden. Kommunen anser att det saknas tillräckliga skyddsåtgärder för att minimera intrånget – i stället bör man utreda att gräva ner ledningen i den ledningsgata som redan finns i området.

Men Svenska kraftnät håller inte med.

– För oss på Svenska kraftnät är fokus att skapa en trygg och säker elförsörjning i Stockholm och i hela Sverige. Det är vårt uppdrag och därför väljer vi i princip alltid att bygga luftledningar. En luftledning är mer robust, har längre livslängd, går snabbare att bygga och reparera och saknar kabelalternativets tekniska begränsningar, säger Johan Ulleryd, anläggningsinvesteringschef på Svenska kraftnät.

Han pekar också på att Stockholmsregionen och kommunerna i regionen kommer att behöva mycket mer el och "det gäller också ett snabbt växande Väsby med ambitiösa klimatmål."

– Det handlar i grund och botten om regionens konkurrenskraft och om att klara den gröna omställningen, säger han.

I vintras antog kommunen ett dokument som pekar på arter och naturtyper som kommunen har ett särskilt ansvar att vårda och bevara. Dokumentet ligger nu till grund för framtida samhällsplanering och naturvårdsarbete. Det aktuella området norr om Vaxmyra hör till de områden som kommunen anser särskilt viktiga att värna om.

Kommunens överklagan har sänts till Energimarknadsinspektionen som nu antingen kan välja att ändra sitt beslut eller sända det vidare till regeringen för prövning.