ANNONS

SL vill ha mer kameraövervakning på Sollentuna station

På sollentuna station
Det blir ingen mer kameraövervakning på Sollentuna station.
SL vill ha mer kameraövervakning i sina så kallade trygghetsrum på stationer runt om i länet. Trygghetsrummen är främst till för personer som omhändertagits. Datainspektionen är kritiska, men SL tycker övervakningen är nödvändig.

– Vi har fortfarande inte fattat beslut internt på SL hur man ska göra. Vi ska ha möte nästa vecka om det, säger Pernilla Borg på SL.
ANNONS

SL har sedan tidigare tillstånd på vissa tunnelbane- och pendeltågsstationer för kameraövervakning i trygghetsrummen. 2013 började SL förbereda för bildinspelning dygnet runt i trygghetsrummen på 30 ytterligare stationer. Länsstyrelsen gav SL tillstånd, men Datainspektionen överklagade beslutet, bland annat eftersom man menade att SL inte visat att övervakningsintresset väger tyngre än integritetsintresset i trygghetsrummen, eller att trygghetsutrymmena varit särskilt brottsutsatta platser.

”Den kameraövervakning som SL vill bedriva i sina trygghetsrum är mycket mer omfattande än vad som sker i jämförliga miljöer så som i celler i polisarrester och häktesceller, där liknande påståenden om övervåld kan aktualiseras”, skrev Datainspektionen i ett överklagande.

Trygghetsrummen används främst av ordningsvakter för att hålla kvar personer som omhändertagits, i väntan på att polis ska komma.

Kammarrätten har nu sagt nej till SL:s ansökningar. Rätten anser att trygghetsrummen inte är en sådan del av tunnelbane- och pendeltågsstationerna dit allmänheten har tillträde, i den mening som avses i kameraövervakningslagen, och menar att länsstyrelsen borde ha avvisat SL:s ansökningar.

Eftersom allmänheten inte anses ha tillträde, betyder detta att SL nu själva ska göra en bedömning om man vågar aktivera de 30 kamerorna i trygghetsrummen eller inte. Datainspektionen är tillsynsmyndighet.

– Det som vi ska göra är en intresseavvägning enligt lagen. Vad är viktigast i det här fallet, är det personlig integritet eller bevakningsintresset, säger Pernilla Borg.

SL har andra tillstånd sedan tidigare i säkerhetsrum som vunnit laga kraft.

– Där har vi inte hunnit ta ställning än hur vi gör med dem. Men vi har ansett hela tiden att vi tycker kamerorna är viktiga. Dels så förebygger de och avskräcker från brott i rummen, och sedan, om något skulle hända så går det att utreda. Annars har polisen ingenting, ord står bara mot ord, säger Pernilla Borg.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Sollentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.