ANNONS

Nej till nytt sjukhus i centrala Haninge

Landstinget säger nej till flytt av Handens närsjukhus till Haningeterrassen.

– Märkligt av Moderaterna i landstinget, säger Meeri Wasberg (S), kommunalråd.
ANNONS

Eniga kommunpolitiker i Haninge kommun har velat flytta Handens närsjukhus till nya fräscha lokaler i det planerade området Haningeterrassen som ska börja byggas under nästa år.

Men nu säger alliansen i landstinget nej till lokalpolitikernas önskemål i sitt budgetbeslut för nästa år.

Det blir för dyrt att lämna de gamla lokalerna och bygga och utrusta ett helt nytt sjukhus, menar landstinget. I stället vill man satsa på en upprustning av de befintliga sjukhuslokalerna som är från 1970-talet.

– Orsaken är att vi investerar 27 miljarder i att upprusta sjukvården i länet. Det är den största satsningen någonsin och då måste vi få ut det bästa för pengarna. I nuläget ser vi inte att vi får det mervärdet för pengarna om vi flyttar Handens närsjukhus, säger Paul Lindqvist (M), fastighets- och investeringslandstingsråd .

Lokalpolitikerna i Haninge är besvikna över landstingets besked.

Om planerna på ett nytt sjukhus i kommunen skrotas permanent innebär det en försämrad hälso- och sjukvård för Haningeborna menar Meeri Wasberg (S), kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande. Men än är inte sjukhusslaget i Haninge förlorat enligt henne.

– Det är ett märkligt beslut av Moderaterna i landstinget. Men jag utgår från att frågan inte är avgjord och att Moderaterna håller sitt löfte från valrörelsen, säger hon.

Paul Lindqvist förnekar dock att några löften brutits.

– Löftet var att ha ett närsjukhus i Handen. Det löftet lever vi upp till. Däremot har vi aldrig lovat någon flytt, säger han.

ANNONS

Haninge växer med över 1 000 personer per år.

– Bara det säger att det finns ett ökat behov av kvalificerad vård. Det handlar om att bygga en regional stadskärna, säger Meeri Wasberg.

Även oppositionsrådet och vice ordförande i kommunstyrelsen Martina Mossberg (M) tycker att beslutet är en missräkning.

– Det hade stått högt på önskelistan men det viktigaste är att vi har ett sjukhus kvar. Jag får lita på mina kollegor i landstinget, säger hon.

Fakta

Skulle kunna avlasta Södersjukhuset

Haninge kommun har i planeringen av det nya centrala området Haningeterrassen avsatt 4300 kvadratmeter för att möjliggöra bygget av ett nytt sjukhus.

En viktig poäng med att flytta sjukhuset, enligt Haningepolitikerna, är att det skulle bli mer tillgängligt med sin placering nära pendeltåget.

Det nya sjukhuset skulle locka till sig folk från kommunerna runt omkring och även avlasta Södersjukhuset.