ANNONS

Nej till skyskrapa och 400 bostäder

SSCO:s ordförande Teo Strömdahl Östberg är djupt besviken att 400 lägenheter på Gärdet stoppas.
SSCO:s ordförande Teo Strömdahl Östberg är djupt besviken att 400 lägenheter på Gärdet stoppas.
De två jättebyggena på Östermalm var klubbade av staden. Men nu stoppas både Hjorthagsskrapan och 400 studentlägenheter på Gärdet.

– Det är ett tråkigt besked, säger Roger Mogert (S).
ANNONS

Förra veckan kunde mitti.se avslöja att mark- och miljödomstolen stoppar Hjorthagsskrapan eftersom det 140 meter höga huset påverkar Nationalstadsparken för mycket.

Men även för att röklukt från Fortums värmeverk skulle kunna komma in i lägenheter högst upp i huset. Något som kan leda till klagomål från boende, vilket i sin tur kan leda till att Fortum måste se över sin verksamhet.

– Det är ett tråkigt besked, men vi kommer att överklaga det. Vi behöver bygga fler bostäder. Det här projektet skulle ge ett bra tillskott, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Nu kan Lokaltidningen Mitt i dessutom avslöja att ännu ett storbygge stoppas på grund av Nationalstadsparken.

Planerna på 400 studentlägenheter vid Studentbacken på Gärdet får tummen ner av länsstyrelsen och upphävs direkt. Husen tar enligt beslutet för mycket naturmark i anspråk, samt gör det svårare för växter och djur att spridas och föröka sig.

– Det måste tas större hänsyn till naturvärden. Och vi för redan diskussioner med staden angående hur man skulle kunna bygga på andra sätt, säger Tatjana Joksimovic, planchef på länsstyrelsen.

Så sent som i förra veckan varnade Stockholms studentkårers centralorganisation (SSCO) för att många studenter riskerar att bli bostadslösa i höst. Det nya beskedet mottas inte väl.

– Man måste få upp takten i byggandet och att helt avslå ett så stort projekt på det här sättet är att göra hela Stockholmsregionen och alla unga en stor otjänst, säger SSCO:s ordförande Teo Strömdahl Östberg.

Roger Mogert (S) är inte heller glad över beskedet att de 400 studentlyorna stoppas.

ANNONS

– Stockholm växer och vi har de högst satta bostadsmålen någonsin. Då behöver vi att de statliga organen jobbar med oss i större utsträckning, säger han.

– Länsstyrelsen har nu varit inne i projekt på ett sätt som de inte har varit förr. Det är problematiskt att man är mer rigida och mindre dynamiska än tidigare. Nu tittar vi på hur vi ska göra för att ändå kunna genomföra det här projektet, säger Mogert som håller öppet för att antingen överklaga beslutet om Studentbacken eller arbeta om detaljplanen igen.

På Länsstyrelsen tillbakavisar man bestämt påståendet om att myndigheten har förändrat sitt sätt att arbeta.

– Det är djup olyckligt att Roger Mogert känner så, men det är kanske naturligt när det är ett så hårt exploateringstryck. Alla detaljplaner måste förhålla sig till lagstiftning och riksintressen, och det är inte ovanligt att projekt behöver omarbetas. Vi har ett nära samarbete med staden för att möjliggöra nya bostäder och för att hitta en bra lösning på den aktuella platsen utan att bryta mot lagstiftningen, säger Tatjana Joksimovic.

Vi behöver bygga fler bostäder i Stockholmroger mogert