Nekad köpa öl – stämmer krogen för diskriminering

Enligt Nicklas Åkerman nekades han att köpa öl med hänvisning till eventuella mediciner.
Enligt Nicklas Åkerman nekades han att köpa öl med hänvisning till eventuella mediciner.
Salembon Nicklas Åkerman fick inte beställa öl.

Nu drar Diskrimineringsombudsmannen en krog i södra Stockholm inför rätta.

– Jag kände mig ledsen, arg och kränkt, säger Nicklas Åkerman.

Det var tidig söndagskväll när Nicklas Åkerman och hans assistent Sandra Walberg kom till krogen för att äta mat. De valde på menyn och skulle precis beställa.

– Ska du inte ha en öl också, frågade jag då, och det ville ju du, säger Sandra Walberg.

Men då tog det stopp. Enligt Nicklas Åkermans anmälan till Diskrimineringsombudsmannen, DO, blev han nekad med kommentaren ”Jag kan ju inte veta vilka mediciner han tar”. Det spelade ingen roll att både Nicklas och Sandra vidhöll att Nicklas inte tar några mediciner som är farliga ihop med alkohol. Ingen av dem hade druckit något innan de kom dit.

Upprörda gick de därifrån utan någon mat.

– Det har aldrig hänt förut att jag har blivit nekad, vare sig på krogen eller på Systembolaget. Jag blev arg, ledsen och kränkt, säger han.

Nicklas Åkerman har afasi, vilket gör att han har svårt att hitta rätt ord. Han är synskadad och sitter i rullstol. Dessutom har han spastiska ryckningar i armarna. Det händer ofta att folk misstolkar hans handikapp som att han har en mental funktionsnedsättning.

– Men det är inget fel alls på huvudet, säger han.

– Det värsta är när de pratar med mig och inte med Nicklas själv, säger Sandra Walberg som under sina sex år som personlig assistent aldrig varit med om att någon nekats köpa öl.

Nu har DO beslutat att driva Nicklas Åkermans fall i domstol.

– Vi vill lyfta fram de problem som funktionsnedsatta möter i vardagen. Man blir ofta ifrågasatt i situationer där andra inte blir det. Man får personliga frågor som andra inte får, säger Anna Rosenmüller Nordlander vid DO.

Myndigheten yrkar på att krogen ska betala en så kallad diskrimineringsersättning på 50 000 kronor. Nyss höll parterna en muntlig förberedelse och senare i vår ska de mötas i rätten.

Restaurangen vill inte kommentera händelsen förrän efter rättegången.

Fakta

Krav på krögare

Den som serverar alkohol ska kontrollera att gästen är över 18, inte är märkbart påverkad av alkohol eller annat berusningsmedel och inte lämnar vidare alkoholen till någon som inte ska bli serverad.

Den som bryter mot alkohollagen riskerar indraget serveringstillstånd och åtal.

Källa: Länsstyrelsen