Nekas ge blod – total avhållsamhet krävs för homosexuella

Jesper Petersson och Tobias Ström har tagit initiativ till #regnbagsblod
Jesper Petersson och Tobias Ström har tagit initiativ till #regnbagsblod.
Har du haft sex med din man det senaste året? Då får du inte ge blod. Om du är homosexuell.
Nu protesterar #regnbagsblod mot Socialstyrelsens regler.

Behovet av blodgivare är stort. Men alla är inte välkomna att bidra.

Homosexuella män får inte ge blod, om de har haft sex de senaste tolv månaderna, även om de lever i en långvarig relation. För att de ska få ge blod krävs alltså total avhållsamhet.

– Allt blod som donerats testas mot HIV, smittan kan uteslutas redan sex veckor från exponering vilket gör tolv månaders karens oförståeligt, säger Tobias Ström, anestesisjuksköterska och en av initiativtagarna till kampanjen #regnbågsblod.

Vill ändra reglerna

Vid Blodomloppet, löpartävlingen som äger rum i dag och i morgon på Djurgården, samlar kampanjen in namn för att få Socialstyrelsen att ändra på reglerna.

De menar att homosexuella som grupp utesluts, något som har litet vetenskapligt stöd, och tycker att man i stället ska inrikta sig på att screena för risktagande.

Fråga om personen haft någon ny sexpartner

Tobias Ström

– Man bör fråga om personen har haft någon ny sexpartner under de senaste tre månaderna, för därefter avslöjas smittat blod i testerna. Vi vill se ett mer pricksäkert screeningsystem där man screenar potentiella blodgivare baserat på sexuellt risktagande, inte val av livspartner, säger Tobias Ström.

Det är Socialstyrelsen som fastställer reglerna för blodgivning, som även grundar sig på EU-direktiv.

Orimligt screena sexuell läggning

Men Bo Hejdeman, överläkare på Södersjukhuset, anser att reglerna är helt ogrundade:
– Det enda rimliga är att screena för sexuellt risktagande, inte läggning. Man måste kunna kräva av en statlig myndighet att deras rekommendationer ska vara evidensbaserade, säger han i ett pressmeddelande.

Låga blodlager

Vid Blodcentralen i Region Stockholm är lagren nu låga, vilket inte är en bra situation inför sommaren.

– Vi behöver ha välfyllda lager, eftersom vi får in mindre blod under sommaren, säger Karolina Blom Wiberg vid presstjänsten.

Får inte ge blod vid Blodomloppet

Det finns blodcentraler vid Odenplan, Hötorget och Skanstull. Dessutom cirkulerar fyra blodbussar i länet. En kommer att stå vid Blodomloppet.

– Men man får inte ge blod efter ett lopp, däremot kan man anmäla sig som blodgivare och kan då ge sin första påse blod två-tre veckor senare, säger hon.

Fakta

Här är riskbeteenden som stoppar blodgivare

En person som har haft ett sexuellt beteende som har utsatt honom eller henne för en hög risk för en allvarlig infektionssjukdom som kan överföras via blod får godkännas tidigast ett år efter det att riskbeteendet upphört.

Med riskbeteende avses i detta sammanhang:

Sexuellt umgänge med någon som har HIV/HTLV-infektion, hepatit,  har injicerat narkotika, anabola steroider, hormoner, har ett sexuellt beteende med hög risk för allvarliga infektionssjukdomar som kan överföras via blod.

Sexuellt umgänge i utbyte mot pengar, droger eller annan ersättning.

Sexuellt umgänge med någon som har haft sexuellt umgänge i utbyte mot pengar, droger eller någon annan ersättning.

En man som haft sexuellt umgänge med en man.

En kvinna som haft sexuellt umgänge med en man som har eller har haft sexuellt umgänge med en man.

En person som har haft sexuellt umgänge med någon som tillfrisknat från syfilis för mindre än ett år sedan eller som opererats med risk för infektion för mindre än sex månader sedan.

En person som har haft sexuellt umgänge med någon som ursprungligen kommer från eller har vistats i ett land där sexuellt överförbara infektionssjukdomar som kan överföras via blod förekommer i hög utsträckning.

Källa: Socialstyrelsen